Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Корнелия Нинова: Ще обявим форсмажор, за да помогнем на бизнеса

Политика

Корнелия Нинова: Ще обявим форсмажор, за да помогнем на бизнеса

Корнелия Нинова: Ще обявим форсмажор, за да помогнем на бизнеса - Tribune.bg
Снимка:

Документът е готов, като се очаква да се гласува на следващото заседание на Министерския съвет

Ще предложим на Министерския съвет да се обяви форсмажор заради войната, за да се облекчи българския бизнес. Така ще могат да се предоговарят договори за доставки, да се отлагат неустойки и да се отлагат срокове. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на изслушването си в икономическата комисия в парламента.

Тя уточни, че правителството може да обяви форсмажорни обстоятелства не за определена стока, а за период от време и ще предложи този период от време да бъде от 24 февруари 2022 година до месец март.

Форсмажор се обявява за определен срок - като в момента става въпрос за времето от 24 февруари, когато започна войната, до март.

Нинова е разговаряла с Българската строителна камара, която е алармирала за проблеми със суровини и покачване на цените на желязото и други материали. „Проблеми има във всички сектори. Нашите търговски икономически служби в чужбина проучват в момента възможности за алтернативни трасета и страни за доставки“, разкри още тя.

Също така от земеделското министерството вече са подали информация към Брюксел, че сме готови при усложняване на обстановката да се спре износа на зърно от България. Към момента износът не е спрян.

Документът е готов и в момента върви на междуведомствено съгласуване, като се очаква да се гласува на следващото заседание на Министерския съвет другата седмица.

„Причините за обявяване на форсмажора са единствено изписаните в закона – война, пандемия, земетресение. Лимитирано е в закона. Нямайте притеснения, че ще измислим някаква друга причина. Конкретният повод да го направим е искането почти от всички браншове в българската икономика. Обявяването на форсмажор от държавен орган, само като решение, след това се предава на българска стопанска камара, която издава самите удостоверения на фирмите и фирмите с този документ могат да предоговарят различни клаузи в договорите си. Във всеки договор има различно записани текстове. Например – в някой договор може да пише, че при форсмажор доставката може да се отложи с десет дни“, обясни тя  в кулоарите на Народното събрание след изслушването си в ресорната комисия.

По думите й текстовете в договорите не са унифицирани.

„Всяка фирма си е подписала договор, в който се предвижда при форсмажорни обстоятелства какво ще се случва. На тях им трябва просто решението на държавен орган и удостоверението, което официално се издава от Българска стопанска камара. Това ще им даде свобода за предоговаряне, за това към българските фирми да няма претенции сега и веднага за неустойки, ако не могат да си изпълнят договорите. Разбира се, тези неустойки ще са дължими, но в някакво по-далечно време или на разсрочено плащане и т.н. Това е необходимо за облекчаване на българските фирми, на българската икономика и според мен най-малкото, което от държавата можем да направим, за да подпомогнем стабилизирането на българските фирми“, подчерта Нинова.

Тя посочи и кои са най-застрашените фирми, които биха могли да спрат да работят, ако тази мярка „форсмажор“ не бъде предприета.

„Най-засегнати са експортно ориентираните фирми, тъй като те имат международни договори, а в момента най-пострадали са международните договори поради прекъсване на веригите на доставки. Вътрешният пазар не е толкова засегнат. Тоест, ако трябва да обобщя на кои фирми това би помогнало най-много, то това са експортно ориентираните фирми“, каза вицепремиерът.

Нинова разкри още, че ежедневно се наблюдават хранителните стоки и най-вече храните от малката потребителска кошница.

„Както знаете направихме и едно информационно табло на стената на Министерството на икономиката и индустрията отвън, за да може всеки да види актуалните цени на основния пакет от хранителни стоки. Тях следим и през Комисията за защита на потребителите и Държавната агенция „Стокови борси и тържища“. Буквално всеки ден колегите са на терен и проверяват за злоупотреби на пазара, за нарушени конкурентни условия, за скрити количества, които се държат с оглед изчакване да се повиши цената и тогава да се пуснат на пазара. Имаме вече и такива случаи. Така че, всеки ден следим най-вече хранителните стоки“, увери Корнелия Нинова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати