Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Корнелия Нинова: Вместо в истинска съдебна реформа, влязохме в пълна каша

Политика

Корнелия Нинова: Вместо в истинска съдебна реформа, влязохме в пълна каша

Корнелия Нинова: Вместо в истинска съдебна реформа, влязохме в пълна каша - Tribune.bg
Снимка:

БСП няма да подкрепи бюджета на Министерството на финансите, заяви лидерът на социалистите

В интервю за „Неделя 150“ по БНР Корнелия Нинова определи съдебната реформа като „задкулисна сделка“ с две цели – „да се спасят досегашните крадци, а бъдещите да си гарантират спокойствие“.

„Приеха се закони за конкретен човек, а не за промяна в системата. Прие се закон, специално за Иван Гешев - да бъде намален броят на членовете на ВСС, които да го освободят - от 17 на 13. След това Сарафов да бъде избран от Прокурорската колегия, а не от Пленума. В момента - вместо в истинска съдебна реформа, влязохме в пълна каша“, даде примери в подкрепа на думите си лидерът на столетницата.

Повод за думи на Нинова са събитията, които белязаха изминалата седмица - отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и изборът на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. 

Според нея ГЕРБ и ДПС са употребили ПП и ДБ, защото „с техните гласове махнаха Гешев и сложиха Сарафов. Те са си виновни, че позволиха да бъдат пералнята на задкулисието, срещу което уж се бореха“.

Нов Висш съдебен съвет поиска още лидерът на БСП. Тя мотивира това с изтеклия мандат на настоящия ВСС. Според нея едва след конституирането на нов състав може да се говори за избор на нов главен прокурор. Категорично обаче трябва да бъде запазена фигурата на обвинител номер едно, според Нинова. 

Изплашените от Иван Гешев, според нея са побързали да го махнат и да си направят комисия на имунитетите.

Едни нови избори няма да възпроизведат същите резултати, прави анализ Нинова: „Мислите ли, че ПП и ДБ ще имат същия резултат след това предателство? Мислите ли, че „Възраждане“ ще имат същия резултат, след като показаха, че са готови на колаборация ту с ГЕРБ, ту с ДПС? ГЕРБ сами казват, че губят доверие. През последния месец и половина се случиха толкова неща, че няма как това да не е повлияло на общественото мнение“.

БСП няма да подкрепят бюджета на Министерството на финансите, категорична беше Нинова.. Тя се мотивира с разминаването във вижданията на оглавяваната от нея партия и тези на финансовия министър Асен Василев.

„4,5% за нас е разумен дефицит. Това позволява стимулиране на развитие на икономиката и да се компенсират най-засегнатите групи от обществото. Под 3% дефицит означава замразяване на всички доходи и увеличаване на бедността. Това не е разумен подход“. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети