Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Костадин Ангелов пред НС: Преструктурирането на болничната помощ у нас е най-голямото предизвикателство

Политика

Костадин Ангелов пред НС: Преструктурирането на болничната помощ у нас е най-голямото предизвикателство

Снимка:

Време е за обединение, призова здравният министър

Преструктурирането на болничната помощ у нас е най-голямото предизвикателство пред екипа на Министерство на здравеопазването и страната, посочи пред депутатите здравният министър Костадин Ангелов. Той запозна парламента с овладяването на пандемията от коронавирус в страната по искане на социалистите, отправено вчера. Проф. Ангелов увери, че предвид опасността за здравето на нацията са взети необходимите мерки за преструктуриране на болничната помощ. „Още през март са определени болници за наблюдение на ковид. За ограничаване на експозицията на вируса са отменени плановите операции и други дейности, които не изискват спешно решение“, напомни здравният министър.

С негова заповед от юли е възложено на РЗИ-та в страната да организират работата по региони като са определени минимален брой легла в болниците при различни сценарии. При под 150 на 100 000 новорегистрирани пациенти, при 150 до 350 с няколко структури и над 350 заболели на ден.  

При установено предаване на инфекцията при над 350 пациенти на ден се увеличава броя на лечебните заведения, които се грижат за пациентите, уточни министърът. По думите му при четвърти сценарий мерките засягат цялата система и се пристъпва към цялостно мобилизиране на легловата база за различни нива – на 10, 20, 50 процента за различните лечебни заведения. В най-тежката фаза при 600 заразени на 100 000 пациенти се предвижда определяне на болници, които на 100% лекуват ковид и други, които ще са чисти болници и ще поемат останалите пациенти. Ще бъдат активирани и личните лекари за сортиране и проследяване на заразените лица.

Министър Ангелов докладва, че към 12 ноември най-големият брой заразени с коронавирус българи са на възраст от 30-69 години. 3459 мед специалисти са заболели, 121 от тях са хоспитализирани, а 9 са в интензивен сектор. 14 дневна заболеваемост за страната е  580.903 на 100 000.

Смъртността у нас е 9.86 на 100 000 или заемаме 9-то място в ЕС. По бюджета на МЗ за 2020г. допълнително са получени 9 млн. лв. за субсидиране държавни и общински болници, достатъчни за 1200 легла.

50 млн. лв. са предвидени за болници, които ще отделят 50% от капацитета си за лечение на болни с коронавирус, 7 млн. лв. - за реактиви за ПСР тестове. Допълнително са предоставени и 14 млн. лв. за бързи антигенни тестове. За увеличение на персонала в лечебните заведения са отделени допълнително средства от 10 526 900 лв.

120 млн. лв. са осигурени за лицата на първа линия, за да получат 1000лв. месечно. 26 млн. 400 хил. лв. са предвидени в бюджета на страната за 2020г. и 2021г. за 32 593 флакона ремдесивир.

„Време е за обединение. Думите под герба не са някакви слова, повярвайте в девиза, който ни идентифицира като нация. Положил съм клетва пред българския народ във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Ще направя и невъзможното да бъде овладяна ситуацията. С дисциплина и мисъл за другия ще успеем с малки крачки, спазвайки мерките всеки ден, ще спечелим битката.“, призова здравният министър народните представители.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още