Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Костадинов: България в момента изнася огромно количество оръжия за Украйна през посредници

Политика

Костадинов: България в момента изнася огромно количество оръжия за Украйна през посредници

Костадинов: България в момента изнася огромно количество оръжия за Украйна през посредници - Tribune.bg
Снимка:

Българското правителство прави нещо напук на желанието на огромното мнозинство от българските граждани, категоричен е Костадинов

„Очевидно е, че те го правят единствено и само за своите избиратели и може би и за своите спонсори от американското посолство, за да покажат колко са верни. Но всъщност дали тази точка ще бъде гласувана или не, вече е почти без никакво значение, защото България в момента изнася огромно количество оръжия за Украйна през посредници. Тази вечер от летище „Варна“ ще излети отново украински Ан-12, който лети за Полша. В момента пред Дунарит в Русе има наредена колона от украински тирове, които товарят, доколкото знам тротил. Вчера от „Арсенал“ също са товарени огромни количества оръжие, които разбира се не отиват пряко в Украйна. Те отиват в Полша или в Румъния, и оттам се претоварват“. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пред журналисти в кулоарите на парламента по повод заявката на „Демократична България“, че ще продължи усилията си в посока България да предостави оръжия на Украйна.

„Особено на фона на това, което излезе като информация и то от Жозе Борел, че България се е включила в европейския механизъм за подпомагане на войната в Украйна на стойност 1,5 млрд. лева, при условие, че Съветът по външните работи, който беше на 14 април в Люксембург се е събрал, за да вземе решение с консенсус и България не се е противопоставила, означава, че ние финансираме през европейската програма войната, ние финасираме през посредници войната и формално все още не сме дали пряка помощ на Украйна“, посочи Костадинов.

По думите му това „може би дразни чисто пропагандно хората от „Демократична Украйна“ или „Демократична България“.

„Истината е, че за наше съжаление нашата страна вече е много пряко замесена във военния конфликт, изцяло на страната на Украйна“, категоричен е лидерът на „Възраждане“.

На въпрос дали той очаква такова решение от парламента, той отговори така:

„Мисля, че не по-скоро, защото включително между други народни представители от политически партии, които официално уж подкрепят проукраинската позиция в парламента, чувам, че те са против това, т.е. няма консолидирана позиция дори в представителите на управляващата четворна коалиция. Така че, според мен, това няма да се случи. Ако пък от друга страна се случи, това ще радикализира още повече българското общество. Както самият министър-председател отбеляза 84% от нашите сънародници не желаят да се изпращат оръжия, което означава, че българското правителство прави нещо напук на желанието на огромното мнозинство от българските граждани, което не е за първи път“, подчерта Костадинов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети