Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Костадинов пита: Петков по покана или по повикване е в САЩ?

Политика

Костадинов пита: Петков по покана или по повикване е в САЩ?

Костадинов пита: Петков по покана или по повикване е в САЩ? - Tribune.bg
Снимка:

Посещението на премиера по-скоро е свързано с инструктаж по отношение на Македония, смята лидерът „Възраждане“

Миналата седмица стана известно и то доста екстремно, буквално в последния момент, че нашият министър-председател ще бъде на посещение в САЩ. Буквално последните часове на миналата седмица беше оповестено, че неговото посещение ще има за цел договаряне на различни политики, свързани с газовия проблем в България. Разбира се, трябва да кажем, че този газов проблем или газов въпрос е създаден единствено и само от политиките и действията на българското правителство. Обаче възниква въпросът – как така толкова рязко, изведнъж се наложи пътуването на българския министър-председател, имайки предвид, че беше ясно още от 24 февруари, че проблем с газа ще има и този проблем между другото беше предварително калкулиран в щетите и загубите, които българската икономика ще понесе в резултат на санкциите, които ние заедно с другите държави в ЕС наложихме на Русия. Така че, остава да се отговори на следните няколко въпроса. Първо тази негова визита по покана ли е или по повикване? Защото ако е по покана, когато те канят те уважават  със съответния протокол. Българският министър-председател беше унижен, обаче, и то не той, беше унижена нашата държава, защото той представлява всички нас, поне по Конституция. Това заяви в декларация от името на ПГ на „Възраждане“ лидерът на партията Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

По думите му, освен това, нивото на срещите на премиера Кирил Петков в САЩ също е било и продължава да бъде изключително ниско.

„Особено на фона на това, че само преди десет дни в САЩ беше неговият колега, министър-председателят на Италия, и той се срещна с американския президент. Фактът, че по-късно бяха уговорени негова среща с държавния секретар Блинкен, която среща впоследствие се оказа, че е била онлайн, както и някакъв много набързо проведен разговор с вицепрезидента Камила Харис (бел.ред. Камала Харис).

Костадинов волно или неволно обърка името на вицепрезидента на САЩ, при което беше поправен от председателя на парламента Никола Минчев. Реакцията на лидера на „Възраждане“ беше:

„Бъркам ги животинските имена“, а Минчев отново му направи забележка да не употребява от парламентарната трибуна такива обиди.

„От тази гледна точка не би трябвало да се коментира нищо друго, освен това. Дали посещението на нашия министър-председател има друга цел, защото все по упорито се говори и ще продължава да се говори, че посещението всъщност не е с цел решаване на газовия въпрос, който очевидно няма как да бъде решен с доставки на втечнен газ от САЩ, поне не в близко бъдеще. А по-скоро е свързано с инструктаж по отношение бъдещите политики на българското правителство за Македония“, категоричен бе Костадинов.

По думите му все по упорито се говори в обществото, че става въпрос за сделка.

„Сделка, с която българското общество трябва да бъде успокоено, че ако вдигнем ветото над Македония и преговорите за началото на разговорите й с ЕС за членство, ще получим някакъв митичен по-евтин газ. Това, мисля, че очевидно няма как да се случи. По-скоро в момента всички ние плащаме един данък газ и данък петрол на българската политика на българските управляващи заради тяхната безпрекословна вярност към митичните евроатлантически ценности. Ценностите са нещо много хубаво, но по тръбите не текат ценности. По тръбите текат енергоносители и всяка една от тях е плод на дълги години преговори и дълги години икономически политики, които са провеждани от поредица от български правителства“, подчерта лидерът на „Възраждане“.

„Ако българското правителство към настоящия момент има ясна политика по отношение на това какви точно алтернативи ще изпълнява, то трябва ясно да ги каже, но да ги каже пред нас българските граждани, тези хора, които са гласували за това правителство, пък и тези, които не са гласували, но са изпратили свои представители тук. Защото тези политики трябва да бъдат коментирани и съгласувани с народните представители и с Народното събрание. В противен случай ще се окаже, че това не е било посещение, а по скоро привикване за инструктаж, и ще се окаже, че това правителство вече не представлява никого, освен себе си, дори не представлява и голямата част от своите избиратели, които не споделят неговите политики, а представлява само и единствено тези, които го поканиха във Вашингтон“, каза в заключение Костадин Костадинов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети