Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“ при президента: Никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция. Искаме третия мандат /ОБНОВЕНА/

Политика

„Възраждане“ при президента: Никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция. Искаме третия мандат /ОБНОВЕНА/

Възраждане при президента: Никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция. Искаме третия мандат /ОБНОВЕНА/ - Tribune.bg
Снимка:

Политическата стабилност е важна, но да не е на всяка цена, изтъкна Костадин Костадинов

Президентът Румен Радев проведе консултации с третата по големина политическа сила в парламента – „Възраждане“. „Първо искам да ви поздравя с високия изборен резултат, който е израз на доверието, което много българи възлагат на вашата партия. Видно е, че с всеки избор вашата парламентарна тежест расте, но расте и вашата отговорност“. С тези думи се обърна към представителите на „Възраждане“ държавният глава.

„Вие вече заявихте, че ще бъдете опозиция в 49-ото НС, но тя също има много важна роля в политическия процес“, изтъкна Радев. „Това Народно събрание има да наваксва много работа, наследена от предишните. Страната е изправена пред риск и множество предизвикателства. Каква времева рамка за приемането на бюджета и раздаването на мандатите очаквате? Знаете, че първите политически сили излязоха със законодателна програма, която фиксира определени приоритети. Успехът или неуспехът за формиране на правителство ще определи законодателната дейност като време и обем“, попита президентът Румен Радев.

„Дали вашите приоритети и законодателна дейност съвпадат с това, което чухте от другите политически сили и има ли промяна в нагласата ви за сформиране на кабинет. Вече заявихте, че ще подкрепите кабинет само с вашия мандат. Има ли някаква промяна в това и как виждате шанса за съставяне на правителство“, допълни той. 

„Не знам кой Ви е казал или Ви е заблудил, но ние никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция в 49-ия парламент. Напротив, ние сме готови да управляваме. Отговорността ни се повишава. Не толкова, че да управляваме самостоятелно, но всяка една политическа сила, която участва, трябва да бъде готова със свой кабинет, който да представи пред избирателите си. На първо място трябва да се говори за бюджет, защото се намираме в безпрецедентна ситуация. Това е най-важно“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Що се отнася до останалите законопроекти, споменахте, че първите две формации са заявили една законодателна програма, която ние до голяма степен можем да съдим само по изявленията им пред медиите и все още няма нищо ясно разписано черно на бяло. Ние сме категорични в законодателните ни намерения“, допълни той.

В предишното НС постигнахме мнозинство за законопроекта за контрол на главния прокурор. Важно е в никакъв случай да не се подменя волята на българския избирател. Има един въпрос, който се опитват да заметат под килима. Правят се опити да се суспендира въпросът за провеждане на референдум за запазване на българската валута. Проверката на подписката ще приключи в понеделник или вторник и ще се види, че всичко е изрядно. След това ще приключи и проверката в ГРАО, предвидена в закона. В първата десетдневка на май ще стане ясно, че за този референдум има над 400 000 подписа и задължително ще трябва да се проведе такъв. Всички разговори за еврозоната считаме за опит за пряка подмяна на волята на българския избирател и за пълзящ държавен преврат. За нас е необяснимо поведението на водещи политически сили, които говорят за прокарване на закони за Еврозоната, при положение, че има референдум, който ще каже "да" или "не" категорично“, коментира Костадинов.

Той поздрави служебното правителство за решението да ограничи безмитния внос на земеделски продукти от Украйна.

За „Възраждане“ е важно да има политическа стабилност, но тя да не е на всяка цена, заяви лидерът на партията.

„За нас е важно запазването на българската валута и финансова независимост, да сме максимално дистанцирани от конфликта в Украйна, предоговаряне на отношенията с европейските ни партньори, за да не допускаме неравнопоставено отношение, каквото имаше с вноса на храни от Украйна, и като цяло – да има политическа стабилност, но не на всяка цена, защото вече имаше 12 годишно стабилно управление на ГЕРБ, чиито последици всички търпим“, каза още Костадинов.

Костадинов постави и въпроса за предоговорянето на Плана за възстановяване и устойчивост, като отчете незадоволителен напредък от страна на служебното правителство.

Президентът от своя страна коментира предоговарянето на дейността на въглищните централи. „Пеканов не е казвал точно, че е против, но познавайки тежестта на въпроса и бюрокрацията в Брюксел, знаейки колко трудно се договарят такива решения, той изрази скептицизъм, че това ще бъде постигнато трудно. Текат интензивни разговори с ЕК, енергийният министър има няколко совалки до Брюксел, неговият екип е в преговорен процес. Очаквам до края на април да имаме постигнат резултат“, заяви Радев.

На излизане Костадин Костадинов заяви, че партия „Възраждане“ е готова да говорим с всеки, но те ще поставят своите условия, няма да има безсусловна подкрепа. А те са – премахване на американските бази, подкрепа по отношение на законорпроекта за чуждите агенти и подкрепа за позицията на партията за запазване на българския лев. 

Относно Бюджет2023 от „Възраждане“ смятат, че страната не трябва да се ограничава с 3-процентов дефицит, не трябва да се вдигат данъци, но трябва да се орежат излишни харчове. „Не трябва да се вдигат данъци, да се орежат излишни харчове, да се обмисли ролята на безбожно раздутата администрация и най-важното – да не се робува в 3%-ия дефицит – той е само да се изпълнят условията за членство в еврозоната“, каза Костадинов.

Той заяви готовност и поиска третия мандат. 

Шанс за правителство има между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, тъй като били с еднакви цели, но ги разделяли лични сблъсъци. Според него, ако има управление от двете коалиии то щяло да е нестабилно и щяло да падне като предишното на Кирил Петков.

Причината – двете коалциии били егоистични и гледали само собствениците си лични интереси, според Костадинов. „Ако някой реши да ритне столчето, за да извлече дивидент, ще го направи. Кому е нужда тази политическа агония?“, попита лидерът на „Възраждане“.

БГНЕСБГНЕС

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати