Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Костадинов: В Македония казах историческата истина

Политика

Костадинов: В Македония казах историческата истина

Костадинов: В Македония казах историческата истина - Tribune.bg
Снимка:

В Македония казах историческата и реалната политическа истина", посочи пред БТВ лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по повод последния скандал в РСМ.

Премиерът на Република Северна Македония /РСМ/ Димитър Ковачевски осъди позицията на Костадинов във Фейсбук, че: 

„Всеки българин в България обича Македония и няма нищо против Македония. България и Македония са две държави, които трябва да бъдат една. Ние искаме едно единствено нещо - да не се фалшифицира българската история, да се твърди, че нещо, което е общо, е различно. Ние говорим един език и имаме обща култура, но нямам нищо против да се чувствате отделен народ“.

Ковачевски изтъкна, че такива политици не са желани в РСМ. По този повод лидерът на "Възраждане" уточни, че не е отправял териториални претенции към РСМ.

"Какво точно териториално съм отправил към Македония, освен да кажа, че в Македония живеят хора, които се чувстват българи, които говорят на български език, че говорим на един и същи език с хората в Македония. Сега те го наричат македонски, но това не означава, че ние не се разбираме и че всеки един нормален филолог в света знае, че това е диалект на българския език“, попита Костадинов.

Относно изявлението, че „България и Македония с две държави, които трябва да бъдат едно“ той се позова на българските възрожденци, които са изповядвали такива идеали.

"От момента, в който пристигнах в Македония, до връщането си обратно и до буквално ден днешен получавам страшно много поздравления от българи от Македония, които казват: „най-накрая някой отиде и каза истината на македонските журналисти в центъра на Скопие“, подчерта лидерът на „Възраждане“. За него фактите са такива, защото парламентът действа изцяло в американски интерес. Костадинов даде пример с ратифицирането на договора за закупуването на вторите F-16, военната помощ за Украйна и идеята да се ликвидира българският лев за сметка на еврото. Според него и медийното пространство е доминирано от американското посолство, финансирани от Фондация „Америка за България“.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати