Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Костов анализира изборите: Социолозите познали за ГЕРБ, ощетили наследниците му от ДБ

Политика

Костов анализира изборите: Социолозите познали за ГЕРБ, ощетили наследниците му от ДБ

Костов анализира изборите: Социолозите познали за ГЕРБ, ощетили наследниците му от ДБ - Tribune.bg
Снимка:

Според оценката десните хора били подмамени да гласуват за ГЕРБ, обещаната победа на БСП не се анализира

Центърът за анализи и управление на рискове на Иван Костов излезе с оценка на работата на социолозите преди вота. Организацията свободно се заиграва с числата и стига до следните изводи.

„Най-точни са процентните сондажи за ГЕРБ, а най-неточни и надценени – тези на „Атака“. Сред останалите надценени прогнози са тези за резултата на БСП – с над 23.7%, следвани от „Воля“ и Валери Симеонов. Социолозите най-силно са подценили резултата на ДБ – с близо 36.8%, следван от този на ВМРО и ДПС.“

АнализАнализ

„Най-силно са внушавали на избирателите да оттеглят подкрепата си от ДБ, защото са сочели, че тази коалиция няма изгледи да прескочи избирателната бариера. Със своите прогнози са повлияли на избирателите в център-дясно да възприемат ГЕРБ по-позитивно и да гласуват за нея, защото нейните шансове да спечели вота са били несигурни в един период преди изборите и защото все пак със сигурност подадения за партията глас не се губи като подкрепа за Европейската народна партия.“

Ако процентът на ДБ е на фокус в анализа обаче, то не се отделя особено внимание на друга тенденция – как са се отразили неверните прогнози за изборна победа на БСП на общия резултат на партиите.

Много от агенциите преди евроизборите обещаваха на Нинова победа на вота, крайният резултат обаче се оказа загуба с много.

Иначе най-достоверна агенция е била Екзакта, следвана отблизо от Тренд и Алфа рисърч. Добра е била достоверността на Маркет Линкс. Втората група агенции са Галъп, Медиана, Барометър България, Афис и Сова Харис, като последната е с по-малко от 41.5% от достоверността на Алфа рисърч.

Най-достоверните агенцииНай-достоверните агенции


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати