Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Костов: Предупрежденията ми не бяха чути, усилията ми да се включа са били безсмислени

Политика

Костов: Предупрежденията ми не бяха чути, усилията ми да се включа са били безсмислени

Снимка:

Бившият премиер припомни, че е дал 10 интервюта в периода след началото на епидемията

"Предупрежденията ми не бяха чути", така коментира пред БНР здравната криза в страната Иван Костов, премиер на България в периода 1997 – 2001 година. Той подчерта, че е дал оценка и прогноза още на 1-ви август, която е със закъснение от 40-50 дни, но е давала възможност в срок от 3 месеца да се направи подготовка да се посрещне втората вълна на пандемичната криза, която по думите му е много по-сериозна от първата.

"Сега си давам сметка, че усилията ми да се включа са били безсмислени, песимист съм и за ефекта от това интервю", каза Костов и припомни, че е дал 10 интервюта в периода след началото на епидемията.

Според бившия премиер, ако сега четири пъти е надвишен броят на леглата, които се поддържат в болниците в страната за лечение на инфекциозно болни, след 17 ноември трябва да очакваме тези легла да се удвоят - да станат около 6000 хоспитализирани болни.

"Това означава и удвояване на броя на хората, които са в интензивни отделения, ако се запази сегашното съотношение, ще има около 450 души, нуждаещи се от интензивно лечение".

По думите на Костов страната е на ръба на безпомощност на институциите да се справят с една здравна криза.

"Тази криза изискваше да се положи огромен труд - още от февруари месец насам, за да се прекара страната по една пътечка между хуманитарна и здравна криза. Това време беше пропуснато от властите. Сега се действа със средства, които подсказват, че е паническа реакцията".

Иван Костов беше категоричен, че липсата на обществено доверие не позволява на премиера да вземе по-строги мерки.

"Хората не им вярват и не изпълняват мерките, защото то е свързано с доверие към самите институции, а доверието е подронено от самите институции, защото дават противоречиви указания. Мерките се менят непрекъснато, ревизират се. Това подсказва, че няма управляемост на кризата", счита той.

Според него хората, които са компетентни и експерти, не са начело на институциите, които трябва да овладеят кризата.

"Защо главният здравен инспектор, който каза, че не знае какво да се прави, стои на поста, да даде възможност там да застане друг, който знае. Това се отнася не само за тях, огромната работа трябваше да се свърши, започвайки от министъра на труда и социалната политика и завършвайки с министъра на спорта. Всички трябваше да свършат огромни неща, а не ги свършиха", счита Костов.

Държавата не трябва да допуска хората да се заразяват на работните си места, подчерта той.

"Кой каза кои професии се защитават приоритетно. Как защитаваме най-поразените - защо няма регистър на хората, които са най-уязвими от инфекцията и ще дадат най-много жертви".  


Коментари (6)

Анастас #

Дръгалефския Оракул

вече предвижда и Пандемии.

(отегчено-пророчески)
05.11.2020 14:21 / Отговор
ти си знаеш БОКЛУК !!!
05.11.2020 14:42 / Отговор
Уфф! Ало, Костаки, като какъв трябваше да си чут?!? Има си НОЩ и професор математик! Аман от наглеци!
05.11.2020 14:52 / Отговор
Furlata На организаторите на т.нар. протести, които са пределно известни на полицията, както и на техните подбудители, спонсори и ментори - всякакви бивши високопоставени негодници и висококачествени циници, би следвало да им бъдат повдигнати обвинения за престъпления срещу обществото! Умишленото, тенденциозно и злонамерено разрушаване на доверието в институциите, умело прикривано зад опазване свободата на словото и реализирано чрез мрежа от мрежи, следва да се счита за увреждане на личността във физически, психически и социален смисъл! Зад "престъпления по високите етажи на властта" се крие "домогване до властта с престъпни средства и криминално финансиране"! На България е залепен етикет "най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС", но е единствената, в която няколко месеца се протестираше с разхищаване и съсипване на храна! Ако ген. Мутафчийски не беше казал, че яко ще се мре, днес починалите щяха да бъдат 1000!
Това също е въпрос на доверие!
05.11.2020 15:15 / Отговор
Bad Co Костов, вместо да се прави на оракул, да беше казал на своите подопечни, Радан, Насо и Ристю, малко да се посвият, а не да изкарват хората по-улиците в най- голямата пандемия , и да ги насъсква Фатмакът Радев! Не съм го чул да се изказва в тази посока!
05.11.2020 16:11 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още