Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ковачевски ще иска от София ток за зимата, пристига за среща с Гълъб Донев

Политика

Ковачевски ще иска от София ток за зимата, пристига за среща с Гълъб Донев

Ковачевски ще иска от София ток за зимата, пристига за среща с Гълъб Донев - Tribune.bg
Снимка:

Скопие ще поиска България да ѝ помогне с ток през зимата - това се очаква да стане на среща между служебния премиер Гълъб Донев и македонския му колега Димитър Ковачевски, който пристига у нас днес. Срещата между двамата е организирана в последните дни след разговори между началниците на кабинетите на Донев и Ковачевски, обясни пред „24 часа” говорителят на кабинета Антон Кутев. В съобщението на МС е посочено, че във фокуса ще са въпроси от енергийната сфера.

Ковачевски пристига у нас след посещение в Белград, където участва в срещата на държавите от сръбската инициатива “Отворени Балкани”. Там той, сръбският президент Александър Вучич и албанският премиер Еди Рама обявиха, че заедно ще търсят помощ за закупуването на енергия от ЕС.

Ковачевски ще се обърне за помощ към България, стана ясно от интервю, което даде за сръбската държавна телевизия при визитата си в Белград. Пред нея той съобщи, че е в комуникация с българските власти за внос на електричество, произвеждано тук.

„Нека кажем, че имаме добро сътрудничество, особено в условията на настоящата енергийна криза, с оглед на това, че България е една от държавите в Европа, която има нетни излишъци на електроенергия заради нейната ядрена централа”, каза Ковачевски, цитиран от БНР. РСМ добива изцяло природен газ през руския тръбопровод, който минава през България.

Визитата му в София идва на фона на опитите на правителството му да събере мнозинство за конституционни промени, с които българите да бъдат вписани в основния закон на РСМ. Това е и едно от изискванията, за да започнат преговорите на Скопие за ЕС. Очаква се този въпрос също да бъде обсъден.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати