Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кой е Димитър Главчев?

Политика

Кой е Димитър Главчев?

Кой е Димитър Главчев? - Tribune.bg
Снимка:

Димитър Главчев е роден на 15 август 1963 г. в София.

Той е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител и регистиран одитор.

Член е на Парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание от 14 юли 2009 година.

Народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-то Народно събрание.

Димитър Главчев е от инициаторите за приемане на нов Закон за сметната палата през 2010 г. Законът, който действа до днес, променя модела за управление на Върховната одитна институция от колегиален на едноличен – тип "генерален одитор“.

Идея на Димитър Главчев, намерила място в Закона, е създаването на Консултативен съвет, който се избира от Народното събрание. Съветът осъществява страничен и професионален "прочит“ на определени аспекти от дейността на Сметната палата, без да нарушава нейната независимост и самостоятелност.

От 1 юни 2011 г. е член на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Димитър Главчев е председател на 44 -тото народно събрание от 19.04 2017 до 17.11.2017 г. Той сам подаде оставката си за оттегляне от поста.

Избран е за председател на Сметната палата на 28 юли 2023 г. от 49-то Народно събрание.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети