Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кой е доайенът Вежди Рашидов?

Политика

Кой е доайенът Вежди Рашидов?

Кой е доайенът Вежди Рашидов? - Tribune.bg
Снимка:

Новоизбраният председател на Народното събрание Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград в семейство на миньор и певица.  Той губи майка си в ранна детска възраст и до 7 клас учи и живее в сиропиталището в село Студен кладенец. След като не го приемат в Художествената гимназия в София, баща му го праща в Мадан - в техникума по минна електромеханика. На следващата година обаче Рашидов успява да се пребори за място в Художествената, а по-късно да стане и студент в Академията в София.  Завършва я през 1978 г., работи като асистент, а по-късно се захваща със скулптурата и първите успехи не закъсняват. Впоследствие той има над 50 изложби по света и у нас. Печели и е удостоен с многобройни награди, отличния и признания за своята работа.  Произведенията му са в цял галерии из целия свят. През 2021 г. открива собствена такава в София, която носи неговото име.

Влиза в политиката, без това да е негова цел. Избран е за депутат в 41-вото Народно събрание от Кърджали, като водач на листата на ГЕРБ.  Два пъти е бил министър на културата в кабинети на Бойко Борисов.

Шест пъти е избиран за депутат, четири години е начело на парламентарната комисия по култура, приела закона за филмовата индустрия и промени в Закона за хазарта, според които 10% от таксите отиват за култура. След два мандата като министър Вежди Рашидов се връща към изкуството заради здравословното си състояние - през 2015 г. е опериран от рак на гърлото в Германия. Това е и причината да откаже алкохола и пушенето.

„Политиката е мръсна работа. В 45-ото Народно събрание видях дъното на парламентаризма. Изхарчихме половин милиард лева заради инфантили, които не си дават сметка, че това тежи на джоба на българина”, казва Рашидов в предаването „Тази събота и неделя” по БТВ. И добавя, че ако го ядосат, може и да се върне в политиката.

И очевидно така се получи. Той не само се завърна, но беше избран за председател на НС след три дни липса на консенсус между парламентарните групи.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети