Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Слухове: Кожарева пред отказване да е премиер, а изборите може да идат и на 10 ноември

Политика

Слухове: Кожарева пред отказване да е премиер, а изборите може да идат и на 10 ноември

Слухове: Кожарева пред отказване да е премиер, а изборите може да идат и на 10 ноември - Tribune.bg
Снимка:

Горица Кожарева обмисля да се откаже от поста на служебен премиер, твърди “Труд news”, позовавайки се на източници в президентството и от политическите среди.

Очаквало се като мотив да бъдат посочени семейни причини, тъй като всякакви други основания щели да звучат несериозно. Всички сегашни министри от служебния кабинет на Димитър Главчев вече заявиха готовност да продължат работа в изпълнителната власт и няма как отказът да е заради невъзможност да състави кабинет. Юристи коментираха, че тя дори не е длъжна да посочи мотив.

Неофициално политици допуснали няколко възможни версии - оказан натиск, страх от провал, поради липса на политически опит или категорично семейно мнение, че не бива да се захваща с това.

Изказани били и мнения, че нарочно е пуснат слух, че ще се откаже от поста служебен премиер и това е част от натиска върху нея.

В понеделник Кожарева трябва да представи нов състав на служебно правителство на президента Румен Радев. Ако тя се откаже да е служебен премиер по лични причини, тогава президентът трябва да проведе нови разговори с други потенциални кандидати за премиери. Още двама, освен Горица Кожарева, бяха дали принципно съгласие да приемат поста на служебен министър-председател - това са подуправителят на БНБ Петър Чобанов и сегашният служебен премиер Димитър Главчев.

Конституцията дава възможност президентът да реши дали да вика отново представители на парламентарните партии за разговор, или да възложи на един от двамата съставянето на кабинет, коментираха юристи.

Ако се развие сценарият с отказа на Горица Кожарева, предсрочните избори може да отекат за 3 или 10 ноември.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети избори 2024
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети