Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. КПКОНПИ се отказа да конфискува 158 хил. лв. от Йончева, защото не били налични

Политика

КПКОНПИ се отказа да конфискува 158 хил. лв. от Йончева, защото не били налични

КПКОНПИ се отказа да конфискува 158 хил. лв. от Йончева, защото не били налични - Tribune.bg
Снимка:

Антикорупционната комисия е оттеглила иска си за конфискация срещу евродепутатката Елена Йончева, съобщава „Сега“.

Това се е случило преди седмица. Прекратяването е поискано и от защитата на Йончева, която цитира Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 18 май тази година. С него беше постановено, че се конфискува само налично имущество с неустановен законен произход, т.е. няма как да бъде отнето нещо, което в края на проучвания от комисията 10-годишен период не е във владението на човек и не е преобразувано в друго имущество.

От определението на градския съд се разбира още, че КПКОНПИ трябва да плати на Йончева 1949 лв. разноски по делото. Решението на комисията да оттегли иска срещу Йончева е взето на 7 юни.

Делото за конфискация срещу Йончева беше заведено през 2021 г., когато комисията се ръководеше от Сотир Цацаров. Искът срещу Йончева беше на обща стойност 158 636 лв., формирана като сбор от сумите, теглени от банкомат и на каса от Йончева от нейни сметки, както и от сметки на дружеството „Офроуд“ ООД в КТБ.

Производството за конфискация срещу Йончева следва повдигнатото ѝ в първите дни на 2019 г. обвинение за пране на пари.

Определението на градския съд за прекратяването на делото не е окончателно и може да се атакува пред апелативния съд. Едва ли обаче Йончева, чиято защита също искаше прекратяването, ще оспори съдебния акт.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети