Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Крадени кадри и призиви към бунт провалиха предизборния клип на „Мутри вън“

Политика

Крадени кадри и призиви към бунт провалиха предизборния клип на „Мутри вън“

Крадени кадри и призиви към бунт провалиха предизборния клип на Мутри вън - Tribune.bg
Снимка:

БНТ отказва да излъчи видеото, посочва 4 недопустими проблема

БНТ отказа на „Изправи се! Мутри вън!“ излъчването на заключителния клип за кампанията им, обявиха днес от коалицията.

„За нас е странно, дали Бойко Борисов е предоставил права за използване на кадри от българските магистрали? Дали ВМРО са получили право да снимат във възрожденска къща?“, написаха от „Отровното трио“, но е факт, че снимането на магистрали и къщи е уредено, а ГЕРБ и ВМРО са предоставили  доказателство за собственост на кадрите.

„В клипа, посочен по-горе, не се споменава името на нито един кандидат „регистриран“ от друга политическа сила. Очевидно БНТ разпознава в „този човек води война срещу нас“ министър-председателя на България – Бойко Борисов. Това тълкувание е знак за интелекта на правния отдел на БНТ, но не е вина на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, обявиха те и заявиха, че приемат това действие като опит да бъдат възпрепятствани.

Малко по-късно БНТ също внесе яснота по казуса.

Във връзка с постъпило писмо на участник в предизборната кампания и тиражиране на неверни факти и внушения за цензура в публичното пространство, Българската национална телевизия заявява, че полученият заключителен клип на КП „Изправи се! Мутри вън!“ не може да бъде излъчен в програмите на БНТ, тъй като са налице следните обстоятелства:

1. В клипа са използвани телевизионни кадри, за които не е предоставена информация, че са уредени правата за тяхното използване.

Правилата за отразяване от Българската национална телевизия на проявите на кандидатите за народни представители в изборите на 4 април 2021 година са приети с Решение № 2128-НС от 24.02.2021 година на Централната избирателна комисия. В тях изрично е предвидено, че при отразяване на предизборните прояви се спазват принципите, установени в чл. 10 от Закона за радиото и телевизията. Съответно, в чл. 10 от ЗРТ е залегнало изискването към доставчиците на медийни услуги, да бъдат гарантирани авторските и сродните им права в предаванията и програмите.

2. С клипа се извършва предизборна агитация, която е насочена срещу друг кандидат за народен представител, регистриран от друга политическа сила, а именно Бойко Борисов от коалиция ГЕРБ – СДС.

В Изборния кодекс и посочените правила за отразяване на предизборната кампания е заложена изрична забрана в предаванията да бъдат накърнявани правата и доброто име на кандидат за народен представител, издигнат от партия, коалиция или инициативен комитет.

3. В предизборния клип е използван език на омразата, като се извършва агитация, свързана с физическо насилие и бунт.

Чл. 10 от Закона за радиото и телевизията забранява предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите.

Правилата за отразяване на предизборната кампания също забраняват излъчване на материали, които са с нехуманен характер и насаждат омраза.

4. Предизборният клип не е заявен и не е изпратен от лице, упълномощено да представлява КП "Изправи се! Мутри вън!" по повод предизборната кампания в програмите на БНТ.

Българската национална телевизия е обществен оператор и спазва всички закони и нормативни документи, както и следи за прилагането им в програмите на БНТ. Правилата за участие и съдържание на предизборните материали са еднакви за всички участници и ясно са регламентирани в Споразумението за отразяване на предизборните кампании, подписано от представителите на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК за предстоящия вот.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети