Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Красен Кралев: Правителството се провали с преместването на украинските бежанци, никой не им каза къде отиват и какво ги очаква

Политика

Красен Кралев: Правителството се провали с преместването на украинските бежанци, никой не им каза къде отиват и какво ги очаква

Красен Кралев: Правителството се провали с преместването на украинските бежанци, никой не им каза къде отиват и какво ги очаква - Tribune.bg

Областният управител на Варна да каже кой го притиска да саботира бюджета на града, призова депутатът от ГЕРБ

„Варна е голям град, но ние знаем кой с кого си играе и кой какви зависимости има. По този повод искам да се обърна към областния управител г-н Коцев. Всички знаем, че той не е ястреб и не е човек който сам ще реши да обжалва бюджета и да саботира нормалната дейност на община Варна“. Това заяви бившият спортен министър и депутат от ГЕРБ Красен Кралев на пресконференция на партията в морския град.

Кралев се обърна към областния управител Благомир Коцев с призив да премисли ситуацията преди да нанесе тази огромна щета на варненци.

„Всички знаем, че съвсем скоро това правителство ще си отиде, всички негови представители ще се върнат обратно сред хората и ще трябва да погледнат съгражданите си в очите. Така, че преди да саботира бюджета и дейността на община Варна, преди да нанесе тази щета на варненци, нека г-н Коцев да си помисли. Да помисли как ще погледне само след няколко месеца варненци в очите и ще им обяснява по какви причини и защо се е наложило да саботира общинския бюджет“, каза още Кралев.

Той допълни, че никога досега не се е случвало Община Варна да няма бюджет.

Красен Кралев подчерта, че Общината не може да функционира нормално, ако няма приет бюджет в приходната му част.

Варненският депутат коментира и актуалната тема с провала на кампанията с преместването на украинските бежанци от Варна във вътрешността на страната. 

„Като член на комисията по туризъм през последните месеци постоянно се срещах с различни представители и ръководители на кризисния щаб, Министерството на туризма и това на вътрешните работи, хора, които носят отговорност за преместването на бежанците. 

Алармирахме, че липсва информационна кампания-нито хотелиерите са уведомени как точно ще стане преместването и къде ще отидат бежанците, нито самите бежанци. Не можеш да ги третираш тях като неодушевени предмети и в последния момент да им кажеш - от днес тръгвате, ще ви местим на 530 км. в страната, без да имате абсолютна никаква информация къде отивате. Всички вие бяхте свидетели как вчера във Варна от пет приготвени автобуса да извозят 250 души, тръгнаха само 5 души за планинските курорти. Да приемем, че още 5 са тръгнали с автомобили, 10 души от тези 250 решиха да заминат“, обясни Кралев.

Той заяви, че във Варна има около 18 хиляди бежанци, като горе-долу по предварителни данни нагласата е 20% да се върнат в Украйна поради липсата на информация какво от тук нататък ще се случва в България с тях. 40% може би ще се възползват от предложението за дислоциране в страната и 40% ще излязат и ще търсят интеграция във Варна, ще отидат на свободен наем и ще опитат да се интегрират в нашето общество.

„Аз съм изумен как някои ваши колеги, включително една от водещите телевизии в  България, представиха този категоричен провал на правителството с преместването на бежанците. Като се опитват да прехвърлят цялата вина върху украинските бежанци. Видите ли те искали да живеят тук по хотелите, били виновни, защото не искали да се преместят. Ами те не искат да местят поради една проста причина - не бяха информирани по никакъв начин какви условия ще им бъдат предложени от тук нататък. Нулева информационна кампания. Категорично не можем да кажем, че потребностите на бежанците са само от храна и подслон. Голяма част от тях са деца, които имат нужда от образование, училище, здравеопазване. Те  стоят и се опитват да се интегрират във Варна от три месеца, и ние говорим, че ще им помогнем. Сега изведнъж -тръгвайте за някъде! Каква работа ще им намерим в Рибарица и Паничище, където ще ги местят. Три месеца се интегрират децата и търсят възможност да продължат образованието си и в последния момент ти им казваш: „Отивате в един град на 1400 км надморска височина, почти с минимален брой жители”. Дали има лекар, аптека, училища, въобще няма никаква информация“, допълни Кралев.

По думите му именно поради липсата на каквато и да е кампания украинските бежанци са резервирани към плана на правителството за преместване из страната. Депутатът от ГЕРБ припомни, че неведнъж са предлагали на управляващото мнозинство в продължение на два месеца да проведат информационна кампания сред бежанците. „Знаете, че варненци имаме много приятели собственици на хотели, много приятели които работят в тези хотели и знаем каква беше реалната обстановка – нулева информационна кампания сред хотелиери, нулева кампания и сред бежанците. Ако искаш да местиш хората свободно на по 500-600 км. разстояние би трябвало да си дадеш отговор каква потребност имат, защото не е само храната и нощувката“, каза още бившият спортен министър.

Той сподели също, че по време на комисии с кризисния щаб са оспорвали, включително и депутати от управляващото мнозинство, възможността с 15 лв. на храноден да бъдат посрещани нуждите на бежанците.

„Една госпожа ме убеждаваше, че понеже тя работила в такава неправителствена организация в бежански центрове, 5 лева кетъринг бил абсолютно достатъчен плюс 10 лева за нощувка. Сами си давате отговор за 5 лева как може да изхранваш хората. Вероятно за хотелите 1,2 звезди са достатъчни, но категорично не сме съгласни с това. Разбираме, че бюджета ще търпи голямо натоварване, ако трябва да се посрещат нуждите на хората, но все пак трябваше те да могат да вземат информирано решение като им кажат къде ще ги местят, какви са условията за живот, каква е образователната инфраструктура, здравеопазване, което могат да ползват и те вече да си решат дали да се възползват от предложението на правителството или сами да си търсят начин да се интегрират в нашето общество“, обобщи Красен Кралев.

Той бе категоричен, че ситуацията в Бургас е същата-от вчера 57 души са заминали с влак, а 12 души с коли.

„Трябваше да направят по-сериозна информационна кампания. Да уведомят хотелиерите и украинските граждани какво предстои. Ако това беше свършено, никаква кампания от Фейсбук провокатори нямаше да може да обърка украинците“, заяви още Красен Кралев.

Варненският депутат обяви, че има информация, че огромна част от хотелите, приютили бежанци, не са получили дължимите средства от правителството.

„В момента събираме информация и скоро ще публикуваме данни  и по този казус”, заяви Кралев.

На пресконференцията присъстваха и варненските депутати от ГЕРБ Бранимир Балачев и Павел Христов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати