Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Красен Кралев: Тласъкът, който дадохме към спорта беше прекратен, упражняваха се и нищо не се получи

Политика

Красен Кралев: Тласъкът, който дадохме към спорта беше прекратен, упражняваха се и нищо не се получи

Красен Кралев: Тласъкът, който дадохме към спорта беше прекратен, упражняваха се и нищо не се получи - Tribune.bg

„Започвам с една кратка ретроспекция – бил съм министър на спорта и във второто и в третото правителство на Бойко Борисов. Успяхме да направим много за спортната инфраструктура – над 100 обекта, инвестирахме много пари. Опитахме се да направим едно справедливо разпределение на средствата и смятам, че успяхме да вдигнем качеството на управлението на българския спорт“, заяви бившият министър на спорта и кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Красен Кралев.

„Имаше огромно желание на българската общественост да се печелят медали от Олимпийски игри, бяхме в сериозна криза в последните 15-20 години. Преди нашият екип да поеме работата в министерството много малко пари бяха инвестирани в спортна инфраструктура и се подценяваше работата на клубовете. Успяхме след 2016 година да направим сериозна програма след като направихме анализ на олимпийските спортове. Програмата за развитие на тези атлети, които имат шанс за спечелване на олимпийски игри – програма за развитие на женската борба, женския кану-каяк, женския бокс.

Художествената гимнастика, разбира се, винаги се е радвала на интерес от страна на държавата и резултатите дойдоха. Успехите, които имаме в последните два олимпийски цикъла се дължат на целенасочената работа на всички хора в Министерството“, добавя той.

„Много пропуски имахме, който не работи той не греши. Направили сме си анализ къде трябва да се наблегне в следващите години. Проблемът дойде след като отстъпихме от властта, видяхте какво се случи – инфраструктурните проекти спряха. Най-силните ни програми бяха спрени. Това се случи, защото спортът беше един от най-успешните сектори през управлението на ГЕРБ. Давам два примера, защото е важно да се акцентира – атакуваха програмата за изграждане на физкултурни салони. Какво се случи там, имаше много спекулации от страна на служебния министър Андрей Кузманов и от страна на Радостин Василев. Истината е, че след като дълги години нито един салон не беше направен, ние видяхме, че има спешна нужда от построяване на 300 салона. Получихме финансиране в последния момент за изграждането на 25 прекрасни съоръжения.

Успяхме бързо да направим един в Тополово, Асеновград, Варна – това са съоръжения, които могат да се ползват не само от треньори, но и от клубове от района. Какво се случи – дойде служебният кабинет и не разписаха обществената поръчка за строителен надзор. Андрей Кузманов еднолично спря поръчката. Без строителен надзор няма как да бъде направено строителство. Мина една година и казаха на хората, връщайте парите, няма да ви удължим договора. После казаха, че ние сме виновни. Единственият виновник това тези салони да не се случат е Андрей Кузманов. Радостин Василев също имаше възможност в рамките на две седмици да коригира пропуска със строителния надзор, защото беше направена поръчка но просто не преведоха на хората парите. Така саботираха програмата. После използваха този случай, за да атакуват цялостната ни политика в спорта. Ние щяхме да имаме 25 салона за 1 млн. лева построени. В момента ако трябва да се строят цената вече е 2 милиона. Това е причината в момента в страната да няма 25 салона“, обясни Красен Кралев.

„Другата спекулация е с „Арена“ Бургас. Едно от бижутата, които направихме. Целият проект струва 65 милиона лева. Залата е по-голяма от Арена Армеец, която е струвала над 90 милиона лева. Излиза Радостин Василев казва залата не е завършена, не е готова, дайте ми 15 милиона още, за да я довършим. За какво са ти още 15 милиона? Ясно е, че са се готвели да правят нещо друго с тях. Три години и половина не съм атакувал нашите опоненти, защото бях уверен в това, което ние сме направили и сме свършили. Пускаха всякакви сигнали, всички видове институции са проверявали инвестиционната ни програма – една забележка няма. Пропуснахме 3 години в разправии, за тези 3 години тези салони вече можеше да се ползват. Сега ако трябва да се правят цената сигурно ще е двойна. Големият пропуск е пропиляното време. Тласъкът, който дадохме към българския спорт беше прекратен. Упражняваха се за по 6, за по 7 месеца в спорта и нищо не се получи“, коментира още бившият министър на спорта.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети