Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Красимир Богданов: Не бива да правим политиците богоизбрани

Политика

Красимир Богданов: Не бива да правим политиците богоизбрани

Красимир Богданов: Не бива да правим политиците богоизбрани - Tribune.bg
Снимка:

ВМРО смятат, че не може отговорни фактори в държавата да говорят каквото си искат

Не само по време на тази предизборна кампания, но и въобще в последните години  в политическото говорене на българските политици настъпи сериозна девалвация. Това заяви депутатът от ВМРО Красимир Богданов. Той коментира пред БНР внесените в парламента от партията му промени в Наказателния кодекс за по-строги наказания за обида и клевета. Предложението на ВМРО предвижда затвор до 4 години плюс глоби за хули, клевета, разпространяване на фалшиви новини по адрес на политически опонент.

Повечето лидери на партии или депутати използват абсолютно непроверени фалшиви новини и съобщават или създават самите те такива с цел да охулят политическия опонент и това създава и  у хората едно абсолютно нереалистично отношение спрямо политиците в България. Ние смятаме, че на това нещо трябва да се сложи край, каза Богданов.

В отговор на въпроса дали биха подкрепили радикалната стъпка за отпадане на функционалния имунитет на депутатите и другите висши служители, които са пазени от него, и едва след това да се мисли за криминализиране на това говорене, той обясни:

„Иска ни се по обратния ред, първо искаме да въведем такава наказателна мярка в Наказателния кодекс, а след това ще видим как ще проработи тя и може да предприемем и други действия, които да създадат реални възможности да бъде прилагана тази мярка“.

Но това, което тревожи депутатите от ВМРО, е, че не може отговорни фактори в държавата било лидери на партии, било депутати, министри, евродепутати и т.н.  да говорят кой каквото иска, без то да има никаква връзка с истината, да цели да оклевети опонента и да урони авторитета му, доброто му име.

Това, което ние предлагаме, не касае само обиди срещу политическия противник, то касае въобще поведението на депутатите и по отношение на другите граждани, по отношение на трети лица, които биват замесени в такива скандали и оклеветявани. Всеки един политик трябва да носи отговорност за думите си, посочи Богданов.

Ние отдавна сме подели една битка срещу фалшивите новини и неотдавна организирахме кръгла маса по този повод. И подготвяме законодателни промени, естествено търсим консолидация около тези текстове и смятаме, че когато се въвеждат такива по-строги регламентиращи мерки, които засягат електронни сайтове, медии и т.н. Ние не бива да правим политиците богоизбрани и те да са нещо различно от всички останали български граждани, медии, или други източници на информация, обясни депутатът необходимостта от приемането на тази специална законова регламентация. 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати