Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Красимир Богданов, ВМРО: Трябва да можеш да разчетеш за кого гласуваш

Политика

Красимир Богданов, ВМРО: Трябва да можеш да разчетеш за кого гласуваш

Снимка:

По Конституция образованието е задължително и може да се предполага, че когато придобиваш избирателно право, трябва да си грамотен, за да разчетеш името на партията, за която гласуваш. Така депутатът от ВМРО Красимир Богданов обоснова пред БНР предложението на партията да отпаднат номерата на партиите в изборните бюлетини.

Огромна част от хората в гетата и махалите са активни само и единствено по време на избори. Неграмотността не е повод да гласуваш с придружител, подчерта Красимир Богданов.

„Предложението е изключително разумно и това е и част от претенциите, които имат протестиращите – те искат да има по-голяма честност на вота, по-голяма обективност и по-голяма представителност", смята той.

Според Богданов предложенията на ВМРО ще имат принос срещу манипулативния, купения и строго етническия вот. Много мерки сме предлагали за изсветляването на изборния процес, допълни той.

Относно предложението населените места с 200 жители да си избират кмет пряко, Красимир Богданов изтъкна, че огромна част от населените места у нас са в този порядък - малко над 200 жители и именно затова са се спрели върху тази граница.

„Спряхме се на цифрата 200, тъй като има много населени места, които са обезлюдени, имат по постоянен адрес около 100-150 човека, а всъщност много под тази цифра хора живеят в това населено място. Не смятам, че е демократично да се назначават кметските наместници от кметовете на общините. Когато ти живееш някъде, както си избираш кмета на града или по-голямото село и си упражнил вота си, така трябва да бъде и в по-малките населени места. Има случаи, в които се назначават хора за наместници, които нямат нищо общо с населеното място и които не са харесвани, ни са подкрепяни от никой в съответното село. Много по-демократично и по-правилно е хората сами да определят кой ще ги управлява“, обясни Богданов.  


Коментари (1)

Пелагия Всички неграмотни - без право да гласуват!
14.09.2020 14:45 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още