Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Красимир Каракачанов: Не трябва да жертваме генералите си. Виновни за трагедията са политиците!

Политика

Красимир Каракачанов: Не трябва да жертваме генералите си. Виновни за трагедията са политиците!

Красимир Каракачанов: Не трябва да жертваме генералите си. Виновни за трагедията са политиците! - Tribune.bg
Снимка:

„Българските политици веднага побързаха да заметат следите и започнаха да искат оставки. Не са виновни началниците на авиобазите или военните. Те си вършат работата ежедневно. И пишат множество докладни до министъра на отбраната за съществуващите проблеми. Министърът е този, който трябва да осигури нужните средства. Но това не се случва. Ето кой е виновен. Вината е на политиците, които вече 30 години разпродават армията на парче. За политиците ни армията не е приоритет, за нея средствата никога не са достатъчно. Примерите са много“, каза за БТВ бившият военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според него финансовите и технически дефицити в Българската армия са трупани с десетки години, вземат се безотговорни политически решения за армията. „Щурмовите самолети Су 25 бяха продадени в АФрика, имали сме 36 самолета Л 39, сега летят 4. В годините назад при политиците надделява желанието да се прави далавера. Нормално ли е един Су 25 да се продаде с аргумента отпаднала необходимост за милион и половина лева на бройка. Тези модели самолети сега летят и с тях се воюва над Украйна и в Русия“, каза още Каракачанов. „Министрите в миналото просто изпълняваха поръчки. И тези, които ги слагаха на поста, те са за разстрел и те трябва да си подават оставките, защото направиха далавери с парите на армията. Не са виновни генералите и пилотите“, допълни лидерът на ВМРО.

И даде примери „за купуване на индулгенции на гърба на армията“: „Ще кажа само за последните три години. Два милиарда и половина дадохме за американските „Страйкъри“, даже и патроните за тях ще внасяме от там. Сега в Бургас се открива български завод за бронрани машини, питам, защо не се инвестира в нашата икономика, а се влагат два милиарда в американската? Купихме индулгенции пред американците.

Подобно нещо стана с така наречените триде радари – опитаха да набутат една френска фирма, но имае обжалване и сега процедурата е стопирана. Ето друг опит да си купим индулгенция, от Франция, основният играч в европа. Два милиарда и половина даваме за зенитни комплекси от Германия, пак без обществена поръчка. Но нашите съседи от НАТО правят обществени поръчки за същото и дори поставят условие страните да участват в производството. А ние гледаме само да си купим индулгенции на гърба на армията. Давал съм множество сигнали и обяснения в прокуратурата, но без последствия. Тези политици трябва да си подадат оставките“, категоричен е Каракачанов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети