Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Красимир Каракачанов: Преговорите със Северна Македония са тема, по която трябва да имаме абсолютно единомислие

Политика

Красимир Каракачанов: Преговорите със Северна Македония са тема, по която трябва да имаме абсолютно единомислие

Красимир Каракачанов: Преговорите със Северна Македония са тема, по която трябва да имаме абсолютно единомислие - Tribune.bg
Снимка:

България поддържа идеята за интеграция на Западните Балкани, но не безусловно

Преговорите със Северна Македония са тема, по която трябва да имаме абсолютно единомислие и консенсус, заяви в парламента вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той бе изслушан от депутатите по искане на БСП, тъй като премиерът е възпрепятстван да отговори на молбата да разясни българската позиция по въпроса пред Народното събрание.

Вицепремиерът изтъкна, че изслушването е добър знак е към нашите партньори, които в голяма част не разбират какъв е спорът.

„Чест прави на българския парламент, че отделните партии, представени в него, имат ясна позиция“, подчерта Каракачанов. Той се извини, че не представя пред депутатите текстове на отделни предложения, които българското правителство е правило за уреждане на спора със Северна Македония.

„В дипломацията има принцип на конфиденциалност, която се наруши от другата страна. Имаше информация за подписан документ в Берлин от вицепремиера Екатерина Захариева, такова нещо няма. Германия е предложила нон-пейпър. Това не се подписва и се обсъжда като се получи. Уж през независимата преса документът изтече в европейските медии“, напомни вицепремиерът и министър на отбраната. Той определи преговорите в последните дни като „жест от страна на нашия вицепремиер Екатерина Захариева“ да води преговори по темата в последния момент.

„Българското правителство в своите позиции се придържа към Договора за добросъседство с Република Северна Македония и рамковата позиция, потвърдена от Народното събрание“, потвърди Каракачанов, като уточни, че се отзовава на изслушването, защото през последната седмица е част от екипа за преговори с Република Северна Македония/РСМ/ относно българската позиция за начало на преговорите им за присъединяване към ЕС.

Вицепремиерът бе категоричен, че страната ни продължава да подкрепя идеята за интеграция на Западните Балкани, но това не може да става безусловно.

„На македонското правителство са предлагани няколко варианта на базата на тази рамкова позиция от миналата година. В някои медии тенденциозно се появява информация, че българското правителство е направило недопустими отстъпки. Никой не е притискал българското правителство, а от германска страна е изявена готовност да бъдат посредник“, увери депутатите Каракачанов. Той посочи, че страната ни подкрепя членството на РСМ в ЕС, но нашето правителство счита, че Договорът за добросъседство не се изпълнява.

„Има малко заседания на смесената историческа комисия и малко решения, няма промяна по отношение на езика на омразата. Оправданието е, че това са частни медии и не можело да се влияе, но има и институции, които насаждат омраза“, разясни българската позиция вицепремиерът. По думите му няма промяна в учебната система на Скопие, чрез която се генерира омраза към българския народ. Освен това няма промяна на надписи и паметници, които насаждат омраза. В подкрепа на това министърът на отбраната посочи, че в казарми на РСМ има надписи с откровено крайно антибългарско съдържание, а български военни ги посещават при съвместни учения на НАТО.

„От наша страна позицията е, че без ясна ревизия на образователната система, без да се преодолее езика на омразата, без да се преодолеят въпросите на историческите спорове от страна на РСМ, няма как България да има друга позиция от тази да не се приеме дата за преговори с РСМ в Съвета на Европа“, коментира вицепремиерът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети