Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Красимир Ципов: Ще съберем 120 подписа и ще вървим към консултации за ВНС

Политика

Красимир Ципов: Ще съберем 120 подписа и ще вървим към консултации за ВНС

Снимка:

Радев да прочете Коституцията, призова зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ

"Ще съберем 120 подписа на 2-ри септември и ще вървим към консултации за приемане на решението за отиване към Велико народно събрание". Това каза пред БНР Красимир Ципов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ.

Той посочи, че утре, 25 август, ще започнат преговори с ПГ на "Обединените патриоти" и изрази надежда в следващите дни да продължат с останалите парламентарни групи: "Нашите очаквания са, че ПГ на "БСП за България" няма да участва в консултациите", добави той.

Желанието на управляващите е консултациите да приключат възможно най-бързо, за да може в рамките на следващата седмица да започне процедурата по събиране на подписи.

Ципов отказа да коментира критиките към представения от ГЕРБ проект за нова Конституция и заяви: "Ние сме преследвали една цел - да представим вниманието на Народното събрание проект, който да бъде разгледан, за да може при свикване на ВНС да могат да се правят предложения по всички текстове в Конституцията. Към настоящия момент този текст на Конституцията казва, че ВНС се произнася само по въпроси, по които е сезирано. Идеята е да внесем един проект, който във ВНС да може да бъде променян, допълван, изменян, так че да отговори на очакванията на всички български граждани".

Красимир Ципов беше категоричен, че главният прокурор няма да бъде прекалено овластен според предложения текст, касаещ съдебната система.

"Става дума за разделяне не само на ВСС, но и на Инспектората към ВСС на два органа - Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите и следователите, съответно инспекторати към тези два съвета. Смятаме, че по този начин, като всичко се решава в съответната магистратска общност, може да бъде постигнат желаният резултат - да се премахнат всички съмнения за намеса в съдебната власт. Затова предложихме президентът да не бъде ангажиран с издаването на укази за назначаването на т.нар. трима големи".

По думите на Ципов Народното събрание не може да се саморазпусне и препоръча президентът Румен Радев да прочете Конституцията преди да призовава за това.  


Коментари (1)

Значи вече сте си напазарували от аптекарско-петролния мафиот Магарешки съответните гласове, и започвате следващото пазаруване. Кръстникът ви е насреща.
24.08.2020 14:29 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още