Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Край на бързата процедура за българско гражданство срещу инвестиции

Политика

Край на бързата процедура за българско гражданство срещу инвестиции

Край на бързата процедура за българско гражданство срещу инвестиции - Tribune.bg
Снимка:

Да се спре бързата процедура за даване на българско гражданство на определени инвеститори – това предлагат от правителството, като за целта ще се промени законът. Новината съобщи в Министерски съвет министърът на икономиката Емил Караниколов.

 „Министерски съвет взе решение, че ще предложи да бъдат отменени текстовете за даване на право на пребиваване и на гражданство на така наречените „бързи инвестиции“. Още веднъж казвам - в случаите, когато се плащат държавни ценни книжа, в случаите, когато се купуват акции и дялове от дружества, обикновено публични компании и в случаите, когато тези 1 милион лева се вкарват в сметки“, обясни Караниколов.

Досега хората, които инвестират поне милион лева у нас, имат право да получат българско гражданство по ускорена процедура или да получат право на пребиваване.

„Направен е анализът, който течеше около една година на икономическата ефективност и работната група е счела, че при действието на този закон няма такава ефективност“, подчерта министърът на икономиката.

По този ред са дадени около 50 български гражданства за периода от 2014 година до сега. Става въпрос за граждани на различни държави – от Пакистан, Египет, Русия и други. Тяхното гражданство няма да бъде отнето.

„Към настоящия момент няма законова процедура, която да позволява отнемане на гражданството на тези 50 души. Не казваме, че тази инвестиция не е реална, а казваме, че България няма принос от извършването на този вид инвестиции. Да, държавата работи с тези средства известен период от време, но не се разкриват нови работни места", допълни зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Промените няма да се отнасят за инвеститори в реално производство у нас. Тези инвеститори имат право на пребиваване за 5 години без ускорена процедура.

В реалния сектор в икономиката през 2014 г. има 2 заявления срещу вложение за 89 млн. лева, 2015 – 1 заявление за 13 млн. лв., 2016 - 1 човек е подал заявление, 2017 – няма кандидати, 2018 – има 8 за инвестиции в производство за 491 млн. лева.

Автор: Андреа Драганова

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети