Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Изправи се! Мутри вън!“ няма да бъдат в НС, напълно неспособни са да създадат дълготрайно управление

Политика

„Изправи се! Мутри вън!“ няма да бъдат в НС, напълно неспособни са да създадат дълготрайно управление

Снимка:

Очаквам конфигурация от 6 партии без „Изправи се! Мутри вън!“ в парламента, напълно неспособни да създадат дълготрайно управление и да изкарат 4 годишен мандат“, посочва пред БГНЕС политическият анализатор Кристиян Шкварек.

„До този момент предизборната кампания е изпъстрена с повече шоу, отколкото със съдържание. Много малка част от партиите са излезли с конкретни послания, с конкретни програми“, отбелязва анализаторът. По думите му , нас политическият живот започва все повече да наподобява този в Америка и в резултат на това имаме сблъсък на образи, а не на идеи и дебати. Според него всички политически послания на партиите са напълно очаквани.

За разпада на досегашната патриотична коалиция и преформатирането ѝ преди предстоящите избори, той прави паралел с динамиката, която, според него, се е случила и в „Демократична България“. Кристиян Шкварек го определя като някакъв вид „политически канибализъм“, с който ВМРО е успял да „изяде“ електората на „Атака“ и НФСБ. Те пък от своя страна търсят собствен път на развитие.

„Това ВМРО, което влезе преди 4 години с малък процент, само две години по-късно взе 140-150 хил. гласа на евроизборите и в момента има шанс да влезе самостоятелно в парламента“, обяснява Шкварек. 

Според Шкварек енергията на миналогодишните протести няма да се излее в урните напролет, тъй като е напълно изчезнала и похабена.

Той е категоричен, че избирателната активност ще бъде един от най-важните фактори на предстоящия вот, а тя е много трудно да бъде предсказана. 

Според него дори отношенията между България и РС Македония зависят от това каква ще бъде конфигурацията на следващото правителство. Ако в него отново участва патриотична формация, която и да е тя, отстъпки пред Скопие няма да има, а натискът за промяна на тяхната антибългарска позиция ще продължи. Ако това обаче не се случи, българската позиция може да се смекчи, смята той.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още