Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кризисният щаб по енергетика: Заварихме пълен хаос, от октомври няма осигурен газ за България

Политика

Кризисният щаб по енергетика: Заварихме пълен хаос, от октомври няма осигурен газ за България

Кризисният щаб по енергетика: Заварихме пълен хаос, от октомври няма осигурен газ за България - Tribune.bg
Снимка:

На заседанието присъстваха браншови, синдикални и работодателски организации

Вече този Кризисен щаб по енергетиката работи активно около три седмици. Проблемите, които са натрупани, са наистина много. Първоначално беше нужно щабът да се запознае с цялата ситуация, за да можем да вземем конкретни решения. Започнахме да работим първо с интерконектора с Гърция, но е изгубено много време, защото нищо не беше направено. Втората тема бе възстановяването на „Булгаргаз”. Сега трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и бизнеса на една поносима цени, защото от октомври няма такива", заяви  вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев.

Целта, по думите му, е да се осигури газ, който да е на поносима цена за потребителите.  По думите му в момента е невъзможно да има компенсации за газ,  тъй като няма действащо Народно събрание. „Дотогава ние трябва да работим с един параметър на поносима цена”, подчерта той.

Енергийният министър Росен Христов подчерта, че служебното правителство е заварило частично осигурено количество газ за септември и недостатъчни за октомври.

„Булгаргаз“ беше оставена в едно много тежко финансово състояние с дупка от стотици милиони. Дружеството не можеше да се разплаща за газа, дори и когато намерим синьо гориво. До момента са акумулирани редица проблеми.  Заварихме едни пълен хаос, заварихме и длъжници на „Булгаргаз” като „Топлофикация София”. Очаква се задълженията ѝ да растат с над 300 млн. на месец.

„Компенсации за газ не са предвидени в бюджета, за тока са предвидени, но без да са направени разчети за средствата, поради което в спешен порядък хвърлихме огромни усилия да намерим средствата и да започнем изплащането на компенсациите за тока“, заяви още Росен Христов. 

„Ние работихме в пълен хаос, опитвайки се да разрешем кризисни проблеми. За щастие успяхме да нормализираме някои от нещата. Количествата газ за септември са осигурени, както и по-голямата част за октомври”.  

Христов подчерта, че газ на каквато и да е цена има в изобилие, но на България и трябва такава на нормална цена. 

В „Топлофикация София” се създава работна група от финансови и технически експери за пълно перструктуриране на предприятието и намиране на инвестиции за преоборудването му, обясни Христов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети