Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Крум Зарков: Изпълнихме на 100% нашите приоритети

Политика

Крум Зарков: Изпълнихме на 100% нашите приоритети

Крум Зарков: Изпълнихме на 100% нашите приоритети - Tribune.bg
Снимка:
Крум Зарков

Служебният правосъден министър отчете успехи с новия затвор, закона за главния прокурор, Съвета по криминология

Правосъдният служебен министър Крум Зарков отчете днес 100% изпълнение на четири от петте приоритета, които си бе поставил наесен със своя екип. Петият е за влизането в Шенген, където има частичен напредък, по думите му.

„Не допуснахме политическите сътресения да се отразяват на правосъдието. Трябваше да изработим всички законопроекти в частта „Правосъдие“ по Плана за възстановяване и устойчивост, които са условие за второто плащане по плана, както и законопроекта за търсене на отговорност на главния прокурор, който е сред условията за третото плащане. Всички закони бяха внесени в Народното събрание и вече са обект на вниманието на депутатите.

Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който заедно с екипа си представи отчет за работата на Министерството на правосъдието по времето на служебния кабинет „Донев“, предаде БГНЕС.

Министър Зарков подчерта, че има успех и в осигуряването на самостоятелна зала на европейските делегирани прокурори (ЕДП), за да могат да работят независимо.

„Те трябва да работят независимо, включително от вътрешните структури. В България това значи - независимо от българската прокуратура. Освен законово основание, трябва да имат и материални условия. Оттук нататък процедурата е в ръцете на самия Висш съдебен съвет“, каза министърът.

„Заедно с областния управител и регионалния министър намерихме подходяща зала“, допълни той.

Третият, изпълнен на 100%, приоритет, по думите на правосъдния министър, е направената решителна стъпка за изграждане на нов затвор в България, нещо, което не се е случвало в страната ни от близо половин век.

„Бе направена първа копка, мястото ще е край с. Самораново“, отбеляза Зарков.

„Този проект имаше големи трудности, наложи се да го реконструираме и той се задейства“, посочи правосъдният министър.

Възстановяване на дейността на Съвета за криминологични изследвания, също е цел, осъществена на 100%. „Този съвет вече има две заседания, работи и то добре“, добави той.

Зарков отбеляза и активното включване на Министерството на правосъдието в общата цел на правителството – Шенген.

Той посочи, че тя е непълно реализирана.

„Министерството на правосъдието се включи активно в общата цел на правителството – да издигнем на най-високо ниво в дневния ред на ЕС въпроса за приемането на България в Шенген. Макар че не се взе решението, което очаквахме, България успя да припомни на европейските ни партньори, да потвърди правата си, да получи подкрепата на 25 от 27 държави“, каза Зарков.

Случилото се в последните месеци той нарече „истински дипломатически десант“ и посочи, че президентът Радев е получил обещание на срещата в Тирана за влизане на България в Шенген през 2023 година.

Заместник-министър Емил Дечев посочи като изключително важен закона, имащ за цел да разследва главния прокурор и неговия заместник, ако има данни, че са извършили злоупотреби. „Вчера беше приет на първо четене законът за подобряване ефективното разследване по наказателни досъдебни производства и също така приемане на механизъм за разследване на главния прокурор от независим магистрат“, съобщи той, като уточни, че предстои второ четене както в правна комисия, така и в пленарна зала. „Аз съм реалист, знам, че нещата не могат да се случат лесно, възможен е и нов парламент“, заяви Дечев, който е сред основните автори на закона.

„За 8 месеца ние се опитахме да изпълним неизпълнени от 15 години решения на съда в Страсбург“, каза ресорният зам.-министър, визирайки осъжданията на България заради липсата на отговорност на главния прокурор.

Заместник-министърът изрази несъгласие, че законът е написан набързо, при положение, че работата е траела 8 месеца, имало е различни експерти и представители на НПО с акцент по проблематиката в съдебната система, законопроектът е обсъждан включително и във Венецианската комисия, след което е предварително преработен въз основа на препоръките.

„Категорично, считам че няма разпоредби, които са противоконституционни“, каза още Дечев и припомни, че „в новата ни история имаме двама заместник главни прокурори, които бяха съдии и след приключване на работата си на главни прокурори отново се върнаха на работа като съдии“.

Заместник-министър Мария Павлова пък обясни, че през последните месеци се е засилил диалогът със синдикатите, създадени са множество работни групи, като една от тях е свързана с обсъждането на агресията в местата за лишаване на свобода от изтърпяващите наказание към служителите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети