Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Крум Зарков обещава: Ако приемат Закона за главния прокурор, влизаме в Шенген

Политика

Крум Зарков обещава: Ако приемат Закона за главния прокурор, влизаме в Шенген

Крум Зарков обещава: Ако приемат Закона за главния прокурор, влизаме в Шенген - Tribune.bg
Снимка:

Правосъдният министър прогнозира добър доклад за върховенството на закона, ако в парламента приемат закона му срещу Гешев. Самият атентат имал „крайно неприятен международен отзвук“

Всички законопроекти в сектор Правосъдие, които касаят Плана за възстановяване и устойчивост, са внесени, увери пред Силвия Великова по БНР служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

По думите му „това са дълбоки и важни реформи не за Плана“, а въпроси, „които българската държава и общество от много дълго време отлага да реши“.

„Ако има мнозинство и парламентът работи нормално, трябва да бъдат приети всички, тогава въпросът за приоритизирането на тези закони не се поставя. Ако обаче имаме малко време – няколко седмици, или месец, тогава трябва да се приоритизира. Тогава ключовият, най-важният е този за механизма за разследване на главния прокурор“, настоя Зарков.

Според него този закон е лакмус за наличие на достатъчна политическа воля за съдебна реформа.

Относно приемането на България в Шенген Крум Зарков подчерта, че след като сме получили одобрението на ЕП, ЕК и на 25 от 27 държави членки, не ни е стигнало времето да преодолеем притесненията на две от тях – Австрия и Нидерландия. До октомври те биха могли да бъдат убедени със съвместна работа между България, Румъния, ЕК и следващото председателство в лицето на Испания, смята правосъдният министър.

„Ако докладът за страната ни по общия механизъм за върховенство на закона е добър, тогава Нидерландия ще загуби аргумента си, с който ни спират“, изтъкна Крум Зарков. Докладът трябва да дойде през юли, а законът за главния прокурор се смятал за ключов, за да получим добър доклад.

„Този закон, добър доклад – шансове за Шенген. Без този закон до голяма степен губим тези шансове“, обобщи Крум Зарков.

Той нямал съмнение, че законът ще бъде приет. „Въпросът е, че трябва да бъде приет в много обозримо бъдеще. Не можем да си позволим след толкова изгубено време - 15 години, един толкова прост въпрос да държи като заложници 6 милиона души в преддверието на Европа“, добави той.

По казуса станалото с кортежа на главния прокурор е „ключово важно прокуратурата и следствените органи много бързо да разкрият истината за този атентат“, посочи Зарков.

„Събитието има крайно неприятен за България международен отзвук. Много вредно ще бъде, ако се забием във война на интерпретациите“, предупреди още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети