Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Крум Зарков: Възможни са още списъци по закона „Магнитски“, време за скатаване няма

Политика

Крум Зарков: Възможни са още списъци по закона „Магнитски“, време за скатаване няма

Крум Зарков: Възможни са още списъци по закона Магнитски, време за скатаване няма - Tribune.bg
Снимка:

Зарков коментира, че „това, което се случва в БСП, е следствие на отдавна нерешени проблеми“

Новият списък „Магнитски“ и санкциите на Великобритания са актуалност, но не са актуалност въпросите, които те поставят. Това заяви правосъдният министър Крум Зарков пред NOVA.

Той коментира последния списък със санкционирани по глобалния закон „Магнитски“ като втори тур. Според него, ако не бъде взет под внимание сега, последващи санкции със сигурност ще има.

„Този въпрос стои твърде дълго време пред нас и тъй като ние не намираме силата да го решим – се появяват такива неща. Време за скатаване вече няма“, категоричен бе той.

Според него са възможни и още списъци по закона „Магнитски“. „Лошото е, че за това носим цената всички ние“, каза Зарков.

Той потвърди, че и в следващия парламент ще внесе съответното законодателство за реформа в съдебната система и се надява от ГЕРБ да спазят думата си.

„Трябва да се приемат необходимите закони и реформа, както и хората, които качествено да ги изпълняват. Толкова е просто“, категоричен бе Зарков.

По думите му има достатъчно данни, за да се направи разследване по всички твърдения. „Това важеше и за първия път. Но ние нямаме в съдебната власт прокуратура, която да може достатъчно авторитетно и ясно да отсече, така че всички да се съгласят дали това, което е казано, е вярно, или не е“, посочи той.

Какво е „Магнитски“ и санкциите на Великобритания? „Всъщност това са защитни механизми на тези държави, които се защитават от мръсни капитали или хора, които считат, че могат да им навредят“, обясни министърът.

„Кога го правят – когато считат, че страната, от която тези хора произлизат, няма достатъчно ефективни механизми, за да отсява сама зърното от плявата. Хората защитават собствените си интереси, собствените си правосъдни системи, финансови системи и сигурност.  – не нашите. Проблемът е наш“, допълни той и допусна твърденията да са неверни.

„Въпросът е има ли в България достатъчно авторитетна институция, която да излезе и да каже, че е провела разследване след санкциите и твърденията по „Магнитски“  и ще изнесе публично и категорично изводите си?“, попита Зарков. Според министъра има достатъчно факти и доказателства дори и в изявлението, което съпровожда самите санкции, но „нямаме хора в съдебната система, съда и прокуратурата, които да отсекат - вярно ли е или не е“.

Днес у нас пристига посланик Джим О‘Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ. Двамата ще проведат среща.

„Ако ситуацията беше нормална и САЩ имаха доверие на нашата прокуратура, органите щяха да си свършат работата“, каза той и изрази надежда, че въпросите му към посланика „няма да останат реторични“.

Като "нон сенс" Зарков определи думите на шефа на НСлС Борислав Сарафов, който разчете подкрепа от страна на САЩ на действията и мерките на прокуратурата. Според Зарков ако беше нормално взаимодействието, нямаше да има и санкции Магнитски. А пък за разпита на Васил Божков дистанционно – според министъра такъв може да бъде направен, дори и Божков да се намира в Дубай. „Много по-лесно се обяснява какво не може да се направи, но не и какво може да се прави. Колко години виси това в публичното пространство - 2 или 3 години?“, попита правосъдният министър.

Той коментира и думите на президента Румен Радев, който от Брюксел обяви позицията си срещу ядрени санкции за Русия и изпращане на още оръжие към Украйна.

Зарков бе категоричен – подкрепя Радев и не вижда несъответствие между него и суверена. „Подкрепям позицията на Румен Радев. Не, той не прекрачва конституционните правомощия в нито един случай“, заяви министърът и допълни, че „няма основание за импийчмънт на президента. Това е един от елементите на предизборната кампания, в случая избран от ДБ“.

„Думите му са негова последователна позиция от много време. Няма сблъсък с решението на НС“, смята правосъдният министър.

Относно конгреса на БСП, при който беше поискана оставката на Корнелия Нинова, а по-късно и отхвърлена, Зарков коментира, че „това, което се случва в БСП, е следствие на отдавна нерешени проблеми“.

„Аз продължавам да считам, че БСП е стълб на българския политически живот и когато този стълб е сведен до 5-о, 6-о място, цялата политическа система страда“, каза още служебният министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати