Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Действащ президент и вицепрезидент могат да бъдат разследвани, но не може да им бъдат повдигани обвинения

Политика

Действащ президент и вицепрезидент могат да бъдат разследвани, но не може да им бъдат повдигани обвинения

Снимка:

Конституционният съд се произнесе по питането на главния прокурор Иван Гешев за имунитета на президента.

Ето какво гласи решението на съда:

Днес, 30.07.2020 г., Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 1/2020 г., образувано по искане на главния прокурор на Република България  за  даване на задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията.

 

Приетият диспозитив на решението гласи:

 

1. По въпрос първи от тълкувателното питане - Припокрива ли се по съдържание понятието „държавна измяна", използвано в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, с престъпленията, визирани в Глава първа "Престъпления против Републиката", Раздел I "Измяна" от Особената част на Наказателния кодекс ?

 

Съдържанието на понятието „държавна измяна" по чл. 103, ал. 1 от Конституцията не е тъждествено със съдържанието на понятието „измяна" по смисъла на Раздел IГлава първа от Особената част на Наказателния кодекс. Като „държавна измяна" следва да бъдат разбирани и други престъпления против Републиката, които държавният глава би могъл да осъществи при изпълнение на конституционно възложените му функции.

 

2. По втори въпрос от тълкувателното питане - Каква е разликата между използваните в чл. 103, ал. 1 от Конституцията понятия „държавна измяна" и „нарушение на Конституцията" като основания за ангажиране на отговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции ?

 

Понятието „държавна измяна" винаги изисква осъществяването на съставомерна престъпна дейност против Републиката.

 

Понятието „нарушение на Конституцията" обхваща нарушения при изпълнение на функциите на президента или вицепрезидента, които нямат престъпен характер, както и такива, които са съставомерни деяния.     

 

Конкретната преценка, дали „държавна измяна“ или „нарушение на Конституцията“ обосновават отговорност на президента или вицепрезидента се прави единствено от Народното събрание, което  само̀  решава дали да повдигне обвинение и след това - от Конституционния съд, когато упражнява правомощието си по чл.103, ал.3 от Конституцията.

 

3. По трети въпрос от тълкувателното питане - Понятията „държавна измяна" и „нарушение на Конституцията", използвани в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, включват ли в съдържанието си и извършване на престъпления извън съставите на Глава първа "Престъпления против Републиката " от Наказателния кодекс ?

 

Понятието „държавна измяна“ не включва в съдържанието си извършване на престъпление извън съставите на престъпленията против Републиката.

 

Понятието „нарушение на Конституцията“ може да включва в съдържанието си и извършване на нарушения, които са престъпления, но различни от престъпленията против Републиката.

 

4. По четвърти въпрос от тълкувателното питане  -  Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, ограничава ли се само до действия с процесуален характер?

 

Възбуждането на наказателно преследване е дейност на органите на досъдебното производство по формулиране на твърдение срещу конкретно лице, че е извършило конкретно престъпление.

 

          Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване“, използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията означава, че срещу президента и вицепрезидента не могат да бъдат извършвани действия с процесуален и извънпроцесуален характер, които могат да доведат до реализиране на наказателна отговорност и които пряко засягат техните лични права и свободи.

 

5. По въпрос пети от тълкувателното питане - Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, включва ли забрана да бъде образувано наказателно производство, когато се открият данни за евентуална престъпна дейност на президента и вицепрезидента ?

 

При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство.

 

6. По шести въпрос от тълкувателното питане -  Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, означава ли забрана за извършване на действия с процесуален характер по вече образувано наказателно производство, по което се разкрият данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента ?

 

По вече образувано наказателно производство имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва извършването на такива процесуални действия, които са насочени срещу тях  и пряко засягат техни лични права и свободи.

 

Други действия по разследването могат да бъдат извършвани без ограничение.

 

Решението е прието единодушно.  

 


Коментари (17)

КС много фрагментарно заглавие. Не може да се разследва президента и вицепрезидента.
30.07.2020 14:26 / Отговор
plebs Темата е прдставена накратко в http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2254535.
Правата на обикновените хора са представени добре в https://e-justice.europa.eu/content_rights_of_defendants_in_criminal_proceedings_-169-CZ-maximizeMS-en.do?clang=bg&idSubpage=2
Подробности за решението май не са и необходими, точки от 4 до 6 са разбираеми.

Впечатлен съм от единодушието на КС и май заслужават поздравления.
30.07.2020 15:25
Baj Stawri Жду тебя
30.07.2020 14:31 / Отговор
Тартаковер Както се очакваше, раболепния към властта Конституционен съд, направи поредното мазно, усукано и неясно тълкуване. Така че двете засегнати страни да го тълкуват в своя полза и "да са доволни", но е от ясно, по-ясно, че те ще са недоволни. Конституционният съд винаги е следвал събитията с оглед на това, кой е по-силен и надделява, за да изтълкува Конституцията в негова полза. Подобен беше случая с Истанбулската конвенция, която властта и депутатите (включително евродепутатите) подкрепиха, но народа изригна срещу джендъризма и съдиите от този съд го "изтълкуваха" в полза на обществото.
Така и сега. Няма как да е иначе, като съдиите там са силно зависими и обвързани, а председателя им е "Братиньо" ! Единствено времето ще даде точния отговор, а то не работи в полза на Гешев.
30.07.2020 14:53 / Отговор
Натаковер Хвани се на работа,а не взимай пари за разпространяване на глупости из мрежата,тъпако!Ако не е Гешев,ще е друг,но пак ще има главен прокурор и безделниците пак ще са недоволни от нещо или някой!
30.07.2020 15:09
Тартаковер Виж какво ще те посъветвам дърт педал "Натаковер". Прочети отново моя смислен коментар(защитаващ косвено и теб, освен ако не си джендър), прочети и своите екскременти. Очевидно ти е невъзможно да напишеш нещо смислено, стойностно, нямаш никакъв интелектуален капацитет, затова винаги се хващаш за псувнята, плюнката, обидата на по-знаещия. Дотам си, показваш го непрекъснато, макар да сменяш никнеймите, всички познават "стила ти" ! А ето и съвета ми към теб и подобните. Когато те натисне "вдъхновение" да напишеш поредната копрофагия, запиши я на хартиен носител, прочети си я, навий я на фунийка и си я заври в задника!
30.07.2020 15:21
Радост вкъщи Това последното за фунийката в г@за е най-смислено и интелигентно - браво, г-н Тартакович! (или както там ви е името, че и то баш интелигентно и трудно се помни)
30.07.2020 17:15
КС да включи още една точка, да предложи на главния прокурор да си подаде оставката, да заплати разноските по това дело, както и да кандидатства право в ЮФ на СУ. Но преди това трябва да бъде разследван, за закононарушения и осъден.
30.07.2020 14:55 / Отговор
Пинокио Христо Иванов-Колумба също има остра нужда от опресняване на и без това скромните му юридически познания!
30.07.2020 15:11
ссс Какво дело е другарю?
Споко,бай Ставри е писал по нагоре че чака Румбата Радев на леглото до него,след изтичането на мандата му! :))))))
30.07.2020 16:31
Факт! Призивът към тълпата за метеж е нарушение на конституцията!
30.07.2020 15:31 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още