Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. КС заседава по искането на Радев за парламентарна комисия за новата Конституция

Политика

КС заседава по искането на Радев за парламентарна комисия за новата Конституция

КС заседава по искането на Радев за парламентарна комисия за новата Конституция - Tribune.bg
Снимка:

Конституционният съд ще заседава по искането на президента Румен Радев за това дали парламентарната комисия за новата конституция съответства на основния закон, съобщава БНР. Според водещи юристи, които внесоха становища по делото в съда, комисията му противоречи.

Комисията, която работи по проекта на управляващите за нов основен закон, беше създадена на 2 октомври със срок на действие два месеца. Тя беше бойкотирана от БСП и ДПС.

Десетина дни по-късно Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде отменено решението за нейното създаване. "Защото", пише в искането си държавният глава, "обикновен парламент може да се занимава с проекта за нова конституция само във връзка с въпроса да се свика или не Велико народно събрание, а не да го обсъжда, анализира и предлага конкретни предложения за промени, каквито задачи възложи на временната комисия парламентарното мнозинство."

В бърз порядък КС допусна искането на президента и поиска становища от институции и отделни юристи.

Днес Конституционният съд само ще обсъди становищата, а следващия вторник ще се произнесе и по същество по президентското искане.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети