Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. КСНС: За момента няма заплаха за България, повишава се рискът от миграционни потоци

Политика

КСНС: За момента няма заплаха за България, повишава се рискът от миграционни потоци

КСНС: За момента няма заплаха за България, повишава се рискът от миграционни потоци - Tribune.bg

КСНС при президента Румен Радев почти единодушно е взело решение да се следват шест основни точки, предвид влошената ситуация в Близкия изток.

Към този момент няма пряка заплаха за България, но трябва да се взема мерки за предотвратяване на евентуални терористични актове, както и за възможното засилване на нелегалната миграция.

Препоръките към изпълнителната власт са да се продължи прилагането и да се засилят предприетите мерки за евакуация на нашите сънародници, както и за предотвратяване на терористични атаки, в това число и мисиите ни в чужбина. Да се продължат мерките за евакуация на сънародниците ни от „Галакси лидър“, както и да се засили охраната на границите ни.

Също така е препоръчано да се засили сътрудничеството със сродни служби за сигурност с цел противодействие на терористични заплахи и да се актуализира Националния план за противодействие на тероризма. Да се оценят икономическите рискове пред страната и стратегическите резерви, а при необходимост да се актуализират.

Румен Радев подчерта, че точките са приети с единодушие, като само един от членовете на КСНС е гласувал против.

Президентът Радев подчерта, че всички участници са изразили загриженост и се присъединяват към призивите на международната общност за деаскалация на ситуацията.

„Неотложно и незабавно прекратяване на военните действия. Призоваваме за диалог. На базата на данните от службите за сигурност стигнахме до извода, че няма пряка заплаха за страната ни“, каза Радев.

В същото време той посочи, че рязко влошената ситуация налага постоянен мониторинг. Президентът отбеляза, че се повишава риска от увеличаване на миграционните потоци и от извършване на терористични атаки. Според него трябва да продължат и консолидираните усилия на всички институции за евакуиране на българите от зоната на конфликта и спасяването на българските заложници в Йемен.

Радев също така отбеляза, че страната ни се намира в близост до редица конфликти – освен в Близкия изток, Украйна, нестабилността на Западните Балкани.

„Ние сме в центъра на този по-широк регион на нестабилност. Обединихме се около позицията, че гарантиране на сигурност в свят с голяма динамика на геополитическите процеси е основна задача на държавното ръководство и изисква усилие за развитие на всички елементи от системата за националната сигурност – службите, МВнР, МО, въоръжени сили и дори отбранителната индустрия. На тях разчитаме да действат адекватно при криза“, заяви президентът.

Според него трябва да преосмислим отношението си към националната сигурност.

Обсъдихме член 59 от конституцията, алинея 1 -защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин, ал. 2 – подготовката на гражданите за защитата на отечеството се урежда със закон – такъв закон няма. Затова се обединихме да работим в направлението изпълнителната власт, най-вече законодателят, да изработи такъв закон, като решат каква ще е формата така, че да се даде възможност на всеки български гражданин да изпълни своето конституционно задължение, както е записано в конституцията, посочи Радев.

Той добави, че на КСНС са обсъдили и тенденцията за повишаване на БВП за отбрана в НАТО. Ние отиваме на 2,5% за отбрана, трябва сериозна преценка как ние ще стигнем до този процент без да ощетяваме станалите сектори, но трябва да осигурим адекватни действия в тази сложна среда за сигурност, уточни Радев.

Трябва да има преосмисляне на отношението към модернизацията на Българската армия. Трябва да изместим фокуса не само по големите проекти за модернизация, но и към по-малки ниско бюджетни проекти с голям информационен потенциал – това са дронове, системи за разузнаване, комуникация, наблюдение, координация, връзка с Космоса и т.н. Виждаме какво става в Украйна - как с дрон за 1000 долара се унищожава танк за 5 милиона, обясни Радев. Инвестирането в сигурност има своята цена, но се обединихме, че сигурността е фундамент на държавността и без сигурност не можем да говорим за обществено развитие и просперитет на нацията. Ще продължим да работим активно и МС, и законодателната власт, и политическите партии така, че ние в най-скоро време да направим така, че да тръгнем в посока, която да допринася за по-голяма сигурност и спокойствие на нашето общество. Консенсусът, който постигнахме днес, ще намери своята широка институционална и обществена подкрепа, подчерта още Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети