Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кулеба: Ваше решение, но тези, които не помагат на Украйна, помагат на Русия

Политика

Кулеба: Ваше решение, но тези, които не помагат на Украйна, помагат на Русия

Кулеба: Ваше решение, но тези, които не помагат на Украйна, помагат на Русия - Tribune.bg
Снимка:

Искам да кажа на всички, които се колебаят да помогнат на Украйна: тези, които не ни помогнат днес, помагат на Русия, подкрепят руската агресия и убийствата на наши граждани. Това заяви пред журналисти в парламента външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, веднага след срещата си с депутатите от парламентарната външна комисия.

По думите му българското правителство и българският парламент знаят перфектно какви са исканията на Украйна.

„Уважаваме политическата ситуация в България и оставяме на парламента и правителството да решат как и кога ще помогнат на Украйна“, подчерта той.

„Когато си във война, се нуждаеш от всичко - от куршуми до изтребители. Дадохме лист с искания си на страните, България също го има“, посочи Кулеба.

,,Удовлетворен съм от срещите си с българския външен министър, с премиера и с президента. България направи доста по отношение на интеграцията на украинците, отнесохте се повече от добре с бежанците, което ние високо оценяваме“, каза още той.

„Що се отнася до военно-техническата помощ, аз ще се съобразя с вашата вътрешна политика и ще оставя крайното решение на българското правителство, но искам още веднъж да подчертая – тези, които говорят против военната помощ за Украйна, на практика подкрепят руската агресия и избиването на украинския народ“, категоричен бе първият дипломат на Украйна.

На въпрос кога очаква да получи отговор дали България ще подпомогне Украйна с военна помощ, Кулеба отговори, че това е въпрос на политически дебат и за момента ще се борят с това, което имат.

„Има две предложения, внесени от ДБ и ГЕРБ, те ще бъдат обсъдени в комисия. Това не е обсъждано в Министерския съвет", каза външната ни министърка Теодора Генчовска за това кога ще се разгледа предложението да се даде военна помощ на Украйна. Тя разказа, че на заседанието на външната ни комисия преди минути с Кулеба, двете партии са представили предложенията си и пред него. Това обаче не бе потвърдено от шефката на външната комисия Венцислава Любенова, която обяви, че не е повдиган въпросът за изпращане на оръжия.

„Срещата мина успешно. Миналата седмица предложенията бяха върнати за уточняване на законови и технически подробности, днес, ако бъдат внесени, ще бъдат разгледани“, каза Любенова.

БГНЕСБГНЕС

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети