Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Културният министър от ПП се обяви против премахването на МОЧА, иска обществено обсъждане дали и къде да бъде преместен паметникът (ВИДЕО)

Политика

Културният министър от ПП се обяви против премахването на МОЧА, иска обществено обсъждане дали и къде да бъде преместен паметникът (ВИДЕО)

Културният министър от ПП се обяви против премахването на МОЧА, иска обществено обсъждане дали и къде да бъде преместен паметникът (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

„Всяка една партия си има различни виждания. Ние дори не сме партия“, заяви Атанасов

„Кога ще излезете със становище относно Паметника на съветската армия, за да отговорите на молбата на Общината?“. Този въпрос зададе народният представител от ГЕРБ-СДС Петър Николов към министъра на културата Атанас Атанасов по време на заседание на парламентарната Комисия по култура и медии.

Според действащия министър на културата от квотата на „Продължаваме промяната“ се губят документацията и доказателствата на кого принадлежи Паметникът на съветската армия.

 „Ние не можем да представим доказателства, че Министерство на културата е органът, който трябва да вземе отношение по този въпрос. Моето лично отношение спрямо каквито и да е паметници на културата е, че едно преместване трябва да се случи след много добре организирано и много широко обществено обсъждане“, каза Атанасов. Той допълни, че има много спекулации в медиите по темата: „Ние сме категорично против разрушаването на каквито и да е паметници на културата – те не се разрушават. Може би преместване – да. Но аз няма да реша аз самосиндикално къде е мястото на даден паметник, всъщност народът трябва да каже. Това е нашата позиция.“

Петър Николов репликира, че след като народът е избрал „Продължаваме промяната“ за първа политическа сила, би следвало управляващите да носят отговорност за взимането на съществено важни решения като този. Николов повтори въпроса си, като подчерта, че държи на личното мнение на Атанас Атанасов: „Вие персонално смятате ли, че Паметникът на съветската армия трябва да се премести в Музея на социалистическото изкуство?“

„Смятам, че трябва да има широко обществено обсъждане точно по този конкретен казус. Да, хората са гласували за нас, но ние не сме коментирали в предизборната си кампания Паметника на съветската армия. Това е едно голямо уважение към народа – ние сме четворна коалиция. Всяка една партия си има различни виждания. Ние дори не сме партия…“, заяви министърът на културата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати