Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кутев за хакерската атака: Има предимно рекламна цел на хакерите

Политика

Кутев за хакерската атака: Има предимно рекламна цел на хакерите

Кутев за хакерската атака: Има предимно рекламна цел на хакерите - Tribune.bg
Снимка:

„Партиите не са излизали от режим „избори“, но ако до преди 10 дни това беше нормално, защото те бяха в избори, сега вече не е. Сега целта на всички българи вече е друга. ... Най-важното е да има парламент, който да излъчи стабилно правителство, защото служебното правителство има един недостатък и той е, че няма парламент. Т.е. не могат да се правят ключови реформи и промени“.

Това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев пред БНР.

Според него партиите се опитвали да прехвърлят отговорността за кризите върху служебното правителство.

„Атаките срещу института на служебното правителство идват от същите тези политици, които не могат да съставят правителство. Парламентарните републики в Европа често сменят правителства, но не толкова често сменят парламенти, т.е. успяват по някакъв начин да намерят различни варианти за управление в рамките на един парламент, които варианти в крайна сметка са продиктувани от избирателя, който е определил партиите в конкретния парламент и съотношението между тях“, коментира Кутев.

„Дневният ред на хората не е дали да бъде поканена г-жа Елеонора Митрофанова на откриването на Народното събрание, но дневният ред е дали запазваме евро-атлантическата ориентация на България, това е важното. Има много ходове, с които това може да се покаже, а трябва да бъде свършено. Въпросът за евро-атлантическата ориентация е един от ключовите въпроси на нашето общество и аз съм убеден, че болшинството от гражданите нямат съмнение в тази ориентация“, каза говорителят на служебното правителство, според когото и кабинетът, и президентът са доказали, че ориентация, която да е извън евро-атлантическата, не е замисляна.

Кутев изказа подозрение, че бюджетът може да се окаже небалансиран, ако бъде внесен от служебното правителство, а партиите в парламента го променят заради предизборна ситуация.

„Това е голямата драма. Ние ще направим всичко възможно, ако се наложи да внасяме бюджет, да е в комуникация с партиите. Убеден съм, че и президентът ще зададе тези въпроси към партиите по време на консултациите. Това, което зависи от служебното правителство да влезе бюджетът в максимална степен съгласуван, е факт“, обеща той.

Той коментира и кибер удара по цели у нас.

„Информацията е, че имаше хакерска атака, която не е нещо изключително, не е сериозен проблем за институциите, защото цели само сриване на сайтовете. Т.е. тя има предимно рекламна цел на хакерите. Затова ние вчера се стараехме да не се вдига много шум в отразяването на това нещо, защото това е тяхната цел. Положихме усилия за преодоляването на атаката, преодоляхме я!“, каза той във връзка с хакерската атака срещу сайтовете на държавни институции, сред които и на президентството.

Според него няма как „през цялото време да се кълнем в нашата евро-атлантическа ориентация и когато върви война, която руснаците възприемат за себе си като война със Запада, ние да не сме обект на някакви атаки“.

Кутев подчерта, че в бъдеще може да има и по-сериозни хакерски атаки, което означава, че трябва да се работи за киберсигурността на страната.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети