Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кузман Илиев: Без повече затваряния – предприемачите ще ни извадят от кризата

Политика

Кузман Илиев: Без повече затваряния – предприемачите ще ни извадят от кризата

Снимка:

Предприемачите ще ни извадят от кризата. Да няма повече затваряния. Облекчаването на визовия режим и подпомагането на кредитирането са ключови за спасяването на туризма в криза. Тази позиция защити пред Нова телевизия кандидатът на ВМРО от гражданската квота Кузман Илиев. Той участва в предизборна дискусия по темата за развитието на икономиката, туризма и земеделието, особено в условията на пандемия и последвала икономическа криза.

ВМРО не вижда изхода в затварянето на бизнеса.

По отношение на икономиката е много ключово да се оправдаят очакванията на инвеститорите, на онези, които ще ни изкарат от тази криза, каза Кузман Илиев. Здравето е ключово – да, то е фундамент. Всеки има сърце от нас и знае колко е страшен вирусът, но на първо място идва обезпечаването на живота – калориите, храната, топлината, това да можем да нахраним семейството си, коментира той.

Не бива да нарушаваме конституционно право, което е фундаментално – правото на труд и правото на собственост. Трябва да има един сигнал към предприемачите, те да знаят, че оттук насетне затваряния няма да има, а ще им се даде възможност да предоставят услугите си на принципа проба-грешка, съблюдавайки здравето на хората, защити тезата на войводите той.

Предприемачите ще ни извадят от кризата, категоричен е икономистът. И ние им казваме – ще намалим данък дивидент, това е двойно данъчно облагане, един път плащат данък върху печалбата, а следващия път ги наказваме с данък „дивидент“. Данъкът върху едноличните търговци ще бъде намален, данък дивидент ще отпадне изцяло, ще вдигнем прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 150 000 лв., което ще стимулира младите предприемачи. Това е въпрос на политическа възможност да се случи, но това са жестове към българския предприемач, на който му казваме – ние мислим за теб, изреди Илиев основните икономически ангажименти на ВМРО, залегнали в програмата на партията.

Бизнесите, които пострадаха много тежко от кризата, имат нужда от създаването на един гаранционен фонд, който сега, като свърши мораториумът върху плащанията по кредитите на края на март месец, да им даде една сигурност, една застраховка в следващите 5 години, че ще се помага да излязат от кризата, защото това е много ключово и дава спокойствие, представи той друго от икономическите предложения на ВМРО.

Кандидат-депутатът на ВМРО наблегна на проблемите в туризма в момента, за който в голяма степен ще помогне този гаранционен фонд.

Визовият режим е ключов, за да дойдат повече чужденци, както и подпомагането на кредитирането, защото ако няма ресурс, с който да се задвижи сезонът, ще е много тежко за целия бизнес, подчерта Кузман Илиев. Той не се съгласи с тезата, че няма да има руски туристи този сезон заради шпионската афера. Смятам, че може да има диалог, търговия и туризъм с руснаците. Руският и българският са приятелски народи, коментира Кузман Илиев.

По темата за визията на ВМРО на развитието на българското земеделие кандидат-депутатът от гражданската квота припомни, че партията през изминалия мандат се опитваше да защитава българския производител с ограничение на вноса на продукция от трети страни. Има и един постоянен апел към търговските вериги за това да пускат повече български стоки, напомни Илиев. Той обаче наблегна на нуждата от модернизиране на родното земеделие.

Аз виждам една дигитализация в земеделието, полека-лека, като нещо, което е бъдещето. В плана за възстановяване и развитие да се задели ресурс и в тази посока, предлага той. Да се мисли за това българското земеделие да стане много по-технологично, много по-модерно, защото ние имаме плодородна земя. Това, което ни трябва, е ефикасност – с по-малко да правим повече, коментира икономистът.

Кузман Илиев добави и необходимостта от интернет свързаност в селата, защото това ще привлече много млади хора да се върнат на село и да станат фермери.

Цялата програма на ВМРО е насочена към това инвестициите да се засилят, обобщи Кузман Илиев. И разви идеята на партията да се насърчи българската диаспора в Украйна, Молдова, Северна Македония с предоставяне на пустеещи земи с привилегировани условия и данъчни преференции. За да може сънародниците ни да се завърнат, да ги обработват и да произвеждат, обясни Кузман Илиев.

Губим земеделието си, когато губим българското село, а загубихме селото си, защото нашите родители в момента са бити, вършат се безчинства над тях и им се обира реколтата, констатира фактите Кузман Илиев. Ето нещо неизбежната отбрана да се увеличи, за да могат хората да защитават собствеността си, заключи той.                                                                                                                                                          


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още