Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кьовеши след журналистическия обстрел: Не съм тук, за да оценявам работата на българската прокуратура

Политика

Кьовеши след журналистическия обстрел: Не съм тук, за да оценявам работата на българската прокуратура

Снимка:

Лаура Кьовеши се срещна с медиите във втория ден от визитата си в България. В рамките на повече от час тя беше подложена на журналистически обстрел в „Дома на Европа“, за да каже нещо против главния прокурор Иван Гешев.

Кьовеши обаче прескочи въпросите като на няколко пъти обясни, че европрокуратурата и ролята ѝ не е да дава или сваля доверие, а да си сътрудничи с българското държавно обвинение.

„Не съм тук, за да оценявам работата на българската прокуратура. Тук съм за да се уверя, че имаме всичко необходимо и да защитаваме гражданите на ЕС“, поясни  Кьовеши. „Това не е моя работа. Ние оценяваме единствено дейността на нашите делегирани прокурори”, категорична бе обвинител номер 1 на ЕС.

„Качеството на дейността на една прокуратура зависи от няколко факта - от независимостта, от законодателните инструменти, от човешките и финансовите ресурси. Зависи и от качеството на хората. Затова за Европейската прокуратура е много важно да имаме независими, активни и смели прокурори”, обясни още Кьовеши.

Тя обясни, че е у нас, заради непълния състав на делегираните европрокурори от нашата страна. И съобщи, че следващата сряда ще бъде отворена процедурата за кандидатури за попълване на местата на 6-мата делегирани прокурори.

„Критериите са да бъдат независими, с опит за финансови престъпления, измами с ДДС, с опит в международното сътрудничество и като цяло всичко, с което се занимава Прокуратурата.

„Бях в София, за да се срещна с четиримата делегирани прокурори от България. Това е част от моите професионални задължения - да надзиравам дейностите във всички наши децентрализирани служби“, обясни Кьовеши и добави: „Аз съм вкъщи, защото Европейската прокуратура има офис в София“.

„Прокурорът трябва да бъде независим и никой да не се намесва в неговата работа. Без независимостта на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система”, подчерта обвинител номер 1 за Европа. Тя заяви още, че има получени дела за нашата страна и от националните власти и от ОЛАФ. Става дума за 300 случая и 120 частни жалби.

Европейската прокуратура вече е започнала работа по случай, свързан с измама с ДДС. Престъпленията са извършени в повече от 5 държави членки. Щетите са оценени на 70 млн. евро, обяви тя.

Срещата с медиите започна с разяснение каква е работата на Европейската прокуратура и завърши с думите: „Престъпления има във всички държави членки и ние ще ги разследваме“.

Лаура Кьовеши Лаура Кьовеши

В края на проточилото се задаване на въпроси Сашо Диков опита да провокира румънката „да бъде смела“.

„Досега ни давахте дипломатични отговори, сега очакваме смелата Лаура Кьовеши да се изкаже“, заяви той и настоя да каже дали ще разследва предишните управляващи. „Ясен и конкретен отговор колкото и неприятел да е той“, подсказа ѝ какво иска да чуе Диков. Последва и питане дали има друга държава с корупция като България.

„Аз съм сигурна че нарушения има във всички държави-членки“, завърши дипломатично Лаура Кьовеши.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още