Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лъчезар Борисов: От днес започваме да строим бъдещето на България

Политика

Лъчезар Борисов: От днес започваме да строим бъдещето на България

Лъчезар Борисов: От днес започваме да строим бъдещето на България - Tribune.bg
Снимка:

Подкрепяме развитието на науката и иновациите и този проект е потвърждение за това, каза министърът на финансите Кирил Ананиев

От днес започваме да строим бъдещето на България. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката Лъчезар Борисов.  

Той, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят Мария Габриел и президентът Росен Плевнелиев инспектираха изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на „София Тех парк“, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking, предаде Novini.bg

В рамките на инспекцията се очаква да бъде обявен и нов инфраструктурен проект за изграждането на пътна връзка в района. 

„Днес е знаков ден. Знаков е, защото ще се утвърдим по линия на иновационната ни инфраструктура“, заяви Лъчезар Борисов след извършената инспекция.

,,Днес Министерството на икономиката преведе близо седем милиона лева за иновации на 25 юридически лица, така че иновациите са много важни за нас“, подчерта икономическият министър.

Тази сграда и това място ще докажат, че България седи в центъра на Европа. Мога да кажа, че оттук-нататък започваме да градим бъдещето на България, посочи още министър Борисов.

,,Нашите намерения бяха на това място да се случват инвестиции за около 100 милиона, а сега разбирам, че има перспектива за 200 милиона“, допълни той.      

,,Изпращаме една извънредно трудна година, която обърна света с главата надолу. Винаги е по-лесно да критикарстваме, отколкото да решаваме проблемите. Това заяви пред медии бившият държавен глава Росен Плевнелиев след края на инспекцията по изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на „София Тех парк“.

,,В най-тежката криза нито един модернизационен проект не е спрян, точно обратното – изпълнява се с високи темпове. Това е умно управление на управленския ресурс, който е много ограничен“, допълни Плевнелиев.   

„От самото начало правителствотото подкрепяше този проект. Подкрепяме развитието на науката и иновациите и този проект е потвърждение за това“, каза министърът на финансите Кирил Ананиев.

„Убеден съм, че изграждането на суперкомпютъра ще превърне България в дигитатен хъб на Европа и ще увеличи изчислителната мощ на страната ни и на цяла Европа“, заяви Ананиев.                                                                                                   


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Ник* Браво! Успех!
21.12.2020 16:10 / Отговор
Мина На глупости ще се наслушаме в новогодишното обръщение .А тези хора ще градят.
23.12.2020 13:39 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати