Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лазаров: Президентът ръководи и контролира НСО, за какви повече правомощия претендира

Политика

Лазаров: Президентът ръководи и контролира НСО, за какви повече правомощия претендира

Лазаров: Президентът ръководи и контролира НСО, за какви повече правомощия претендира - Tribune.bg
Снимка:

Кой да се охранява зависи единствено от началника на НСО

НСО е служба към президента и той утвърждава основните звена в нея и числения състав. Той осъществява общо ръководство и контрол над службата. Той назначава началника с указ, той го назначава еднолично и заместник-началниците на НСО. Това обясни пред bTV депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. Вчера президентът Румен Радев направи твърдението, че е лишен от правомощия да ръководи НСО.

По думите на Лазаров това е регламентирано в Закона за НСО, а кой да се охранява зависи единствено от началника на службата, който пък се назначава от държавния глава.

„Тук еднолично той назначава началник и негов заместник. До 2015 г. нямаше Закон, как може да се отнеме нещо, което не е съществувало. Нямаше закони за службите – нито за Държавна агенция разузнаване, нито за Националната служба за охрана, нито за Военна охрана. Имаше едни постановления“, така Лазаров коментира твърдението на президента Радев, че със законовите поправки са ограничени правомощията на президента.

Депутатът заяви, че в Закона е записано, че началникът на службата по своя инициатива или по искане на президента го информира по поставените задачи. „Началникът на службата ежегодно изпращат доклад на президента за дейността. Какви още правомощия иска президентът?“, посочи той.

„Дали ще бъдат охранявани Доган и Пеевски зависи от началника на комисията, тоест от НСО, не зависи от изпълнителната власт. Досега той никога не е заявил, че не е съгласен с това решение“, заяви Лазаров. Той припомни, че на конгрес на ДПС охраната от НСО е допуснала човек да се доближи до Доган и да стреля срещу него.

„След като началникът на НСО извърши проверката кой е предложил Доган и Пеевски, както и случая в Росенец, ние също ще се произнесем“, заяви Лазаров, който е председател на комисията за контрол на спецслужбите в НС.

Лазаров обясни, че освен премиерът, президентът и председателят на Народното събрание, НСО може да управлява чужди представители със същия ранг. При непосредствена опасност могат да охраняват депутати, членове на семействата на държавния глава, премиера и на председателя на НС – по преценка на една комисия.

„В случая с „Росенец“ не видях да действат със зачитане на достойнството на хората. Не стана ясно какъв е периметърът, който те охраняват“, завърши той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Лъжец Този лъже много години, ясно е казано, и вчера президентът с няколко изречения ясно и точно юридически изясни този казус. Какво се правят на ощипани, като махнат охраната на тези двама бандити Доган и Пеевски, няма кой да им гласува тъпите закони, и ГЕРБ си отива, което ще спаси България.
09.07.2020 09:22 / Отговор
Йес! Плитки лъжи и щения.
09.07.2020 16:10

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати