Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лечева обяви: Радостин Василев поръчал софтуер на многократно завишена цена

Политика

Лечева обяви: Радостин Василев поръчал софтуер на многократно завишена цена

Лечева обяви: Радостин Василев поръчал софтуер на многократно завишена цена - Tribune.bg
Снимка:

Служебният спортен министър се позова на сравнителен анализ на подобни продукти на същата фирма, които били многократно по-евтини

Нереални пари за ненужен софтуер са се опитали да  дадат близките на Радостин Василев, които той беше назначил начело на държавни структури. Това стана ясно от думите на служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева, която хвърли допълнителна светлина върху договора за нов софтуер за Националната спортна база от времето на Василев.

Лечева взе участие в блиц контрола в ресорната парламентарна комисия и отговори на въпрос на народния представител от ГЕРБ Красен Кралев за скандално скъпия софтуер за 1,5 млн. лв.

Това е един от договорите, за които Весела Лечева съобщи, че са предадени  за разследване на полицията.

Лечева дала договори на Радостин Василев на ГДБОП и ГДНП

„Този договор придоби печална слава и обществена значимост по две причини. Първо не беше ясно обоснован и аргументиран за неговата целесъобразност за Национална спортна база. Другата причина е заради завишените цени, на които е бил остойностен този софтуерен продукт. Смея да твърдя, че цената е многократно завишена заради сравнения на подобни продукти на същата фирма“, категорична беше тя.

Лечева подчерта още, че превод от 1 млн. лв. е бил направен въпреки нейна изрична забрана да се превеждат пари без нейния подпис. В предишни свои изявления тя е разказвала още, че прехвърлянето на парите е ставало с преводи писани на ръка, а не през Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА), която е задължителна при преводи на средства от страна на държавните структури.

1 млн. лв. за излишния софтуер за Национална спортна база били преведени с платежно, попълнено на ръка

„Датата е 1-2 дни след встъпването ми в длъжност. На 4 август поисках всички преводи да минават за одобрения. Тогава, въпреки моята заповед, са преведени 1 млн. лв. на това дружество, което за мен беше неетично най-малкото към новото ръководство на ММС“, каза тя.

Радостин Василев, който също е член на комисията, не направи опит да отговори на думите на Лечева. Вместо това отклони темата с въпрос защо „Ресторант 101“ на комплекс „Дианабад“ продължава да функционира, като той лично им е прекратил договора.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети