Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лена Бориславова все пак остава депутат, ЦИК прие заявлението ѝ само за сведение

Политика

Лена Бориславова все пак остава депутат, ЦИК прие заявлението ѝ само за сведение

Лена Бориславова все пак остава депутат, ЦИК прие заявлението ѝ само за сведение - Tribune.bg
Снимка:

Утре тя трябва да присъства в залата на тържественото първо заседание на 49-ия парламент и да се закълне като народен представител

Централната избирателна комисия не разгледа искането на Лена Бориславова от коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ да се откаже от депутатското си място в 49-ото НС в последния момент. Членовете на ЦИК решиха, че не могат да вземат отношение по казуса и приеха заявлението й само за сведение.

Това означава, че Бориславова остава депутат и утре трябва да присъства в залата на тържественото първо заседание на 49-ия парламент и да се закълне като народен представител.

„Тя е избрана за народен представител. Заявлението й до ЦИК не поражда правни последици. А как ще постъпи е въпрос на нейната воля“, заяви пред Tribune зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

На въпрос дали впоследствие Бориславова има възможност да се откаже от мястото си, той отговори така:

„Нека да не тълкувам казуси, които не касаят Централната избирателна комисия. Със сигурност всеки човек, който не желае да върши дадена работа, има възможност да се откаже от нея. Има процедура, по която това да се извърши. На мен не ми е известна с подробности, затова се въздържам да коментирам“.

По време на заседанието на ЦИК бе посочено, че в края на миналата седмица са изтекли сроковете за отказ от депутатско място, а ЦИК обяви поименния състав на 49-ото НС. Това е и причината, поради която комисарите не са разгледали искането на Бориславова, пише Offnews.bg.

Заявлението на Лена Бориславова породи и дебат в ЦИК.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ то е подадено, след като срокът е изтекъл, заради което комисията няма правомощия да се произнесе по казуса. Според Цветозар Томов от ДБ обаче искането ѝ следва да бъде отхвърлено, тъй като тя вече е избрана за народен представител. Росица Матева от „Изправи се! Мутри вън!“ пък бе на мнение, че заявлението следва да се изпрати в Народното събрание, тъй като ЦИК не може да се произнесе по него.

По-рано днес Бориславова обяви в социалните мрежи, че се отказва от мястото си като народен представител. Тя обясни, че ще поеме координацията за местните избори в София, а на нейно място следва да влезе седмият в листата на ПП-ДБ в 24 МИР-София Петър Петров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети