Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лиляна Павлова е номинирана за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

Политика

Лиляна Павлова е номинирана за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

Лиляна Павлова е номинирана за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка - Tribune.bg
Снимка:

Ако тя бъде одобрена за поста, няма да отиде в Европейския парламент, а мястото ѝ ще заеме следващият в листата на ГЕРБ

Правителството номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), става ясно от решението на министерски съвет.

Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, тя няма да влезе в Европейския парламент (ЕП), а от октомври ще поеме поста в банката с 3-годишен мандат.

„Ако бъде одобрена, следващият в листата ще заеме мястото ѝ в Европейския парламент“, каза пред bTV Лиляна Павлова. Следващият в листата на ГЕРБ е Емил Радев.

„За първи път България ще има възможност да има мандат. Тази номинация днес означава, че ще проведе процедура, която трае около 2 месеца и ако бъда одобрена, встъпвам в длъжност от октомври месец“, обясни Павлова.

Министърът на финансите трябва да уведоми Банката за това решение, след съгласуване със страните от избирателната група на Европейската инвестиционна банка, в която е включена и страната ни.

Правителството аргументира избора си с факта, че Лиляна Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни, тя има и опит във финансовото управление, в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции.

Съгласно Устава на ЕИБ, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката.

Съгласно Временното споразумение, подписано чрез размяна на писма в периода ноември 2016 г. - май 2017 г., ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през месец септември 2019 г. представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години, като мандатът ще изтече през септември 2022 г.

Управителният комитет на Европейската инвестиционна банка е колегиален постоянно действащ изпълнителен орган на банката, състоящ се от председател (президент) и осем заместник-председатели (вицепрезиденти), назначавани от Съвета на гуверньорите по предложение на Съвета на директорите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

ИСТИНАТА ПОЗДРАВЛЕНИЯ, Г-ЖО ПАВЛОВА! ДОКАЗАХТЕ, ЧЕ СТЕ УПОРИТА, ОТГОВОРНА И КОМПЕТЕНТНА И ЗАСЛУЖАВАТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯТ ВИ ПОСТ! ЦЯЛ СВЯТ НАБЛЮДАВАШЕ ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО В Б-Я, КОЕТО БЕШЕ НА НИВО. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЗЛОБАТА И ЗАВИСТТА НЕ ЛИПСВА В НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА БКП/БСП, ЧИЯТО КОМПЕТЕНТНОСТ СЕ СВЕЖДА САМО ДО РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО НА ГОТОВИТЕ СРЕДСТВА В ХАЗНАТА. ТОВА Е ДОЙАЗАНО В ГОДИНИТЕ ЧРЕЗ ФАЛИТИ И НАЙ-ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ ЧРЕЗ ПРИВАТИЗАЦИЯТА. ТРЯБВА ДА ОТПАДНЕ ЗАКОНЪТ ЗА ДАВНОСТТА И УЧАСТНИЦИТЕ (МИЛИОНЕРИ) В НЕЯ ДА ПОНЕСАТ ОТГОВОРНОСТ И ВЪРНАТ ПАРИТЕ В ХАЗНАТА! САМО ТОВА УМЕЯТ ЧЕРВЕНИТЕ. НО ЗАЩО ДА НЕ ЛЪЖАТ, ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ДЕБИЛИ, КОИТО ИМ ВЯРВАТ. ТЕ НА ТОВА РАЗЧИТАТ, ЗАЩОТО САМИТЕ ТЕ НЕ СИ ВЯРВАТ!!!
05.06.2019 15:17 / Отговор
Лъжата Ало, свери си часовника. Тази Лилянка е внучка на партизанина Павлов.Тя трябва да върне парите в хазната и да се извини на българския.народ.
05.06.2019 16:45

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети