Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Любен Дилов-син: Министър на култура, предвождащ полицаи, е когнитивен дисонанс

Политика

Любен Дилов-син: Министър на култура, предвождащ полицаи, е когнитивен дисонанс

Любен Дилов-син: Министър на култура, предвождащ полицаи, е когнитивен дисонанс - Tribune.bg
Снимка:

ДПС се отказа от участие в изслушването на министър Велислав Минеков за запечатването на „Труд“

„В журналистическата си практика съм виждам неведнъж милиционери, които желаят да бъдат културни министри. Но културен министър да мечтае и да се държи като милиционер виждам за първи път. Случвало се е в Съветския съюз и Третия райх, но в България не се е случвало по времето дори на Тодор Живков“. Това каза депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син по време на изслушването на министърът на културата Велислав Минеков относно запечатването на редакцията на вестник „Труд“.

„Цензурата изисква усилие. Вие постъпихте крайно некултурно. Вероятно се дължи на когнитивен дисонанс, поради който разнасяхте и ковчези и т.н. Тая надежда, че това с „Труд“ е пърформанс и президентът Радев на среща вчера два пъти каза - „ако трябва да се разправяме с медиите щяхме да подкараме първо Пик“, изтъкна Дилов-син и повтори въпроса си от кой месец е последната фактура, която министерството е изпратило за консумативи.

„Този дисонанс ще трябва три дни да се обяснява и на Бойко Борисов“, коментира в отговор министър Минеков и попита защо нямаше извънредно заседание на парламента при затварянето на Тв7 и Тв Бит, когато в рамките на часове е свалено предаването на Милен Цветков и т.н.

Това накара Йордан Цонев от ДПС да поиска процедура по начина на водене.

„30 годишната практика на Народното събрание/НС/ трябва да бъде уважавана. За изложение от 5 минути не бива да се прекъсва народен представител. Трябваше да направите бележка на министъра, че това не е отговор по същество. Това е редовно заседание и трябваше да му го кажете. Изпълнявайте правилника“, посочи Цонев.

Радомир Чолаков от ГЕРБ се присъедини към казаното от г-н Цонев.

„Това, което чухме бе скандално изказване. По всички въпроси, които засегна назначения за служебен министър, е имало създадени специални комисии. Трябва да накарате министрите да уважават НС. Моля ви, да изгоните присъстващия тук министър, да си подготви отговорите и да се яви“, призова Чолаков.

Халил Летифов напомни от трибуната, че това, което правеха ГЕРБ, прави и ПП.

След забележките председателят на НС Никола Минчев уточни, че се „преминава към първия рунд въпроси към министър Минеков“! Практиката в парламента е да се води изслушване с кръг от въпроси.

Във връзка с наглото държание на министър Минеков, Йордан Цонев от ДПС съобщи от трибуната, че тъй като то е недопустимо, то депутатите от Движението няма да вземат участие в изслушването.

След пореден въпрос към министъра на културата, на който той отговори с декларация от трибуната как държавата ще си вземе всичко, Тома Биков от ГЕРБ определи това като „милиционерски номера“.

„От тази трибуна не е редно да се лъже. Призовавам, когато има заплахи, особено от културния министър, да го спирате. Поне да беше Бойко Рашков, щеше да е еротично“, отбеляза Биков.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС също възрази от трибуната поведението на министъра и се обърна към председателя на парламента.

„Отчетливо трябва да се каже, че отговаряте за реда в залата, а и за това да няма обиди, заплахи и непристойно поведение към министър и към депутатите. Вземете отношение по поведението на този човек, служебния министър на културата и да му напомните, че мястото на всеки от тези 240 депутати тук се определя от българския избирател. Само така ще върнете парламентаризма и ще покажете на всеки, дръзнал да обиди тази зала, че мястото му не е тук. Минеков вън!“, призова Атанасова.

Последва въпрос към министър Минеков от Тошко Йорданов от ИТН за други случаи, като този в „Труд“.

„Това са два етажа от НДК с отпаднала необходимост, заети от ГЕРБ. Изглежда, че партията е била бедна. Като пресметнахме, за времето на ползване загубите са 6 млн. лв.“, изтъкна министърът на културата.

Народният представител Росен Желязков от ГЕРБ отговори на министъра, че 16 и 17 етаж, заети от ГЕРБ, са част от административната сграда на НДК и това е особено важно за всички политически партии, защото не става дума за площи, които са част от Националния дворец на културата.

БГНЕСБГНЕС

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп