Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дацов: 99% съм сигурен, че Кристалина Георгиева ще бъде следващият директор на МВФ

Политика

Дацов: 99% съм сигурен, че Кристалина Георгиева ще бъде следващият директор на МВФ

Дацов: 99% съм сигурен, че Кристалина Георгиева ще бъде следващият директор на МВФ - Tribune.bg
Снимка:

Издигането на Кристалина Георгиева за ръководител на МВФ е оценка на финансовите министри на страните-членки на ЕС, казва финансовият експерт

Кристалина Георгиева беше номинирана ЕС за шеф на Международния валутен фонд (МВФ).

Тя спечели подкрепата на мнозинството от 28- те държави-членки на ЕС на втори август след два кръга на гласуване.

Специално за Tribune.bg избора ѝ коментира финансистът, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов.

Как кандидатурата на Кристалина Георгиева за Управляващ директор на МВФ се превърна в успех за Еманюел Макрон и Франция?

Факт е, че в рамките на тази процедура Франция и френският министър на финансите координираха избора на представителя на Европейския съюз/ЕС/, кандидат да ръководи Международния валутен фонд /МВФ/. Дали това нещо е повлияло, да. Може тази френска позиция и фактът, че французите са координирали процеса, по някакъв начин да е повлияло, но пък Кристалина Георгиева победи изключително силни кандидати и независимо от всичко това – победата ѝ говори за нейните лични качества и за оценката, която тя има от финансовите министри на различните страни-членки. Това е личностна оценка.

Г-жа Георгиева благодари на българското правителство!

Любезността е въпрос на възпитание. Тя е един културен и умен човек. Нормално е при едно такова състезание, правителството ти да застане зад теб.

Може ли България да влияе на подобен избор?

Нямаме интереси. Ако следите промените в съотношението на силите в МВФ, ще видите, че там има достатъчно много интереси. Факт е, че като цяло Европа продължава да запазва някакви позиции, но тя губи позиции спрямо по-предходни години, особено след последните промени в Правилника на МВФ, в разположението на силите и гласуващите права. По отношение на правата за гласуване, които се упражняват, влиянието на Европа е 25-26%.

Очаква се и одобрението на президента Тръмп, дали той ще наложи вето, въпреки условието Европа да определи директора на МВФ?

Мисля, че от създаването на МВФ, друг директор освен от Европа не е имало, доколкото има негласно споразумение, че директорът на Световната банка се определя от американците, а при МВФ европейците играят водеща роля. Друг е въпросът, че се промени съотношението на силите. Аз мисля, че американците ще спазят тези неписани договорки. По-скоро, ако има някакъв проблем, ще трябва да се мине през договаряне и разпределение на силите особено със страните от Азия и частично от Латинска Америка.

Разбирам, че очаквате имиджов дивидент за България от успеха на кандидатурата на Кристалина Георгиева. Може ли директорът на МВФ, обаче да влияе на политиката на финансовата институция?

МВФ е създаден като кредитор от последна инстанция и всъщност той отпуска, от гледна точна на стабилност, на надеждност и т. н. кредити в подкрепа на платежния баланс. В МВФ, след като си директор, ти може да имаш и да оставиш своя отпечатък. Това е като във всяка една организация. Например, Кристин Лагард ще бъде запомнена с две неща, че тя беше директорът на МВФ, който слушаше администрацията и ѝ се доверяваше при взимането на решения, и другото нещо е, че Лагард изведе политиките за големите различия и проблема с бедността. През последните години МВФ работеше много силно за преодоляване на различията между най-бедните и най-богатите. Факт е, че Лагард обърна работата на МВФ в тази посока.

Какви ще са предизвикателствата, пред които ще се изправи Кристалина Георгиева?

Да кажем, че 99% съм сигурен, че г-жа Георгиева ще бъде следващият директор на МВФ. Общо взето предизвикателствата пред света и в Европа са доста големи. Най-малкото като проследим взаимоотношенията между САЩ и Китай, в Европа виждаме проблема с дълговете на най-големите европейски страни, което не е проблем само на ЕС и Еврозоната, защото най-големите длъжници са и държавите, които са структуроопределящи за Еврозоната. Тъй като е прекалено голям този проблем, той влияе и върху световните финанси и върху световния икономически растеж, така че предизвикателствата на Европа трябва да бъдат адресирани по някакъв начин.

А тя е добре запозната като еврокомисар!

Между другото МВФ има своята роля в решаването на тези проблеми. Всеки, който следи, ще види колко е активна работата им в тази посока. Всеки политик, който иска и знае какво може направи, може да намери в един труден момент подкрепа от МВФ. Между другото, България е един от успешните примери за това. Има и ужасни места, където нещата не са се получили. Но не бива да се очаква МВФ да ти решава проблемите.

Как да гледаме на Кристалина Георгиева, като на политик или като на финансист при решаването на кризите?

Директорът на МВФ, доколкото в играта размерът има значение, в случая МВФ е организацията, която изпълнява ролята да стабилизира световната икономика и на страните- членки, нещата са професионални, но на такова място се правят и политики. Всеки добър политик държи на професионалните стандарти, защото политика, която не е базирана на професионалния стандарт крушира. Тогава политиката не струва много. И политикът, който провежда подобна политика, също няма тежест. Естествено, това е политическа позиция, политически пост, но той поради същността си е базиран на високи професионални стандарти.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати