Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лорер за Слави Трифонов: Звучи ми като мрън, мрън, прави драма

Политика

Лорер за Слави Трифонов: Звучи ми като мрън, мрън, прави драма

Лорер за Слави Трифонов: Звучи ми като мрън, мрън, прави драма - Tribune.bg
Снимка:

Министърът спокоен: Имаме парите за мерки, българският износ е рекорден, можем да си позволим още заеми

„В никакъв случай сегашните мерки не водят до инфлация на държавния бюджет, защото средствата са осигурени. В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв. Ние ги слагаме на масата и се надяваме в Коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това“, заяви пред БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

По думите му българската икономика нараства, българският износ е рекорден - 8 млрд., производството ни е 20 процента нагоре.

Лорер уточни, че пакетът от 2 млрд, който „Продължаваме промяната“ предлага за обсъждане с коалиционните партньори, не е самоцел.

За коментара на Слави Трифонов от вчера, който заяви, че ПП не се допитват до коалиционните си партньори и правят каквото си искат, като много често това не е добро за страната, Лорер каза: „Звучи ми като мрън, мрън“.

Трифонов: Бориславова и Василев са вредни, Петков се опита да заобиколи националния интерес

„Не виждам как отговорен български политик в момента може да разчита на политическа драма, за да остави България в лицето на една външна агресия. Единственото, за което се притеснявам е България да бъда оставена без правителство при наличието на война до нейните граници. Това е безотговорно политическо поведение, безотговорно политическо говорене“, каза Лорер.

Министърът защити пакетът на ПП.

„Той е част от нашето дълбоко разбиране, че е необходима грижа и за българските граждани и за българската икономика. Ние практикуваме грижа за България още от Бюджет 2022 вече вдигнахме заплатите на учителите, с новия рамков договор за Здравната каса вече обявихме вдигане на заплатите на лекари и сестри - медицински персонал като цяло. Грижата за хората и българската икономика това правителство прави от ден първи. Настоящият инфлационен пакет идва след 4 млрд., които вече инвестирахме в българските граждани и икономика през зимата, за да подкрепим цените на енергоносителите. Не бива да има изненада или спекулация, че реагираме на някаква особена ситуация, това е част от политиката на това правителство - десни мерки за икономиката, за да се развива и расте, леви мерки за гражданите и най-слабите слоеве от икономиката, за да се справят в тази трудна ситуация“, каза министърът на иновациите.

Според Лорер доходите на хората трябва да нараснат над размера на инфлацията, за да няма чувство за обедняване. Именно това била целта на вдигането на пенсиите и детските надбавки. Той е категоричен, че българските пенсионери са „грижа номер едно на ПП“ и ако се налага, отново ще се преразгледат техните доходи, ако инфлацията започне да се увеличава, за да може да изживеят достойно старините си.

Не изключи и по-нататъшно предложение за увеличаване на минималната заплата.

На въпрос дали са ни нужни нови заеми, Лорер заяви, че това е политика на Министерство на финансите, но България е макроикономически най-добре от всички държави в Европа и може да си позволи още заеми.

„България е стабилна макроикономически, нивото на дълг е около 20% от БВП, при положение, че в Западна Европа при някои държави е достигнала 100%“, каза министърът.

Той обаче не изключи след няколко месеца да има нов антиинфлационен пакет.


Топ новини

виж още
Актуална тема