Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Майките и министър Бисер Петков благодариха на депутатите за подкрепата (ОБНОВЕНА)

Политика

Майките и министър Бисер Петков благодариха на депутатите за подкрепата (ОБНОВЕНА)

Майките и министър Бисер Петков благодариха на депутатите за подкрепата (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

НС прие единодушно на първо четене законите за хората с увреждания и за личната помощ

С ръкопляскания на майките на деца с увреждания – така завърши днешното първо гласуване на двата законопроекта за хората с увреждания и за личната помощ. След гласуването жените, които следяха като гости работата на народните представители, приветстваха единодушния вот на залата.

При обсъждането на законите социалният министър Бисер Петков посочи, че се радва от факта, че с подготовката на тези закони страната ни прилага Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от своя страна представи статистиката, че в ЕС всеки шести човек е с някаква степен на увреждане, така от 500 млн. души в Европа – 80 млн. души са с увреждания.

У нас от 730 219 инвалиди около 24 000 са деца, а само 497 000 имат някаква месечна подкрепа. Адемов посочи, че от следващата година финансовата помощ за хората с увреждания ще се увеличи и ще започне реалната работа по изготвяне на индивидуалните им оценки, според които ще се определят и потребностите на тези хора.

„Поздравления към МТСП, към работните групи, представителите на майките, на социалните партньори, които преминаха през протести, за да имаме прилично ниво на съгласие, за да минат на първо четене закона за хората с увреждания и закона за личната помощ“, изтъкна Адемов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ подчерта, че с подготовката на двата закона партията и правителството изпълняват своята програма и ангажименти към хората с увреждания. За първи път месечната финансова помощ ще е обвързана с линията на бедност или ще представлява от 24 до 197 лв.

Целевите помощи ще се дават според уврежданията, като до края на 2019 г. те ще се получават от МТСП, а от 2020 по нови стандарти здравното министерство ще реализира подкрепата за тези целеви помощи.

Омбудсманът Мая Манолова също сподели своята радост от „малката победа“ с приемането на законите за хората с увреждания и за личната помощ от парламента.

„Ще се борим докрай законите за хората с увреждания да не бъдат окастрени до степен, в която да не приличат на себе си“, обеща Манолова.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Асен Прави са и майкоте до нкъде, но започват да траматизират
26.10.2018 13:55 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети