Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Малина Едрева: Опозицията блокира развитието на метрото

Политика

Малина Едрева: Опозицията блокира развитието на метрото

Малина Едрева: Опозицията блокира развитието на метрото - Tribune.bg
Снимка:

„Този проект не е за ГЕРБ, БСП и ДБ или Спаси София, това е проект за гражданите“, подчерта председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС

Развитието на метрото безспорно е най-важният и най-екологичният проект за нашата столица. За нас, общинските съветници от ГЕРБ и СДС е важно да осигурим удобен и бърз транспорт до Витоша на всички, заяви Малина Едрева – председател на групата на ГЕРБ-СДС в СОС.

Тя посочи, че проектът за разширение на първи метродиаметър до лифтова станция „Симеоново“ е започнал преди 6 години, през 2014-та. По думите ѝ сега, през 2020-та година развитието на същия този проект се блокира от съветниците от Демократична България, представители на БСП и независимия Борис Бонев.

„Ние, от групата на ГЕРБ-СДС в СОС рядко си позволяваме да правим политически декларации, защото вярваме, че като общински съветници имаме далеч по-важни задачи от това да политиканстваме и да се опитваме да трупаме партийни дивиденти на гърба на съгражданите си. В момента обаче сме поставени в ситуация бъдещото развитие на един от най-важните за всички в София проекти и най-екологичния такъв да бъде размотавано и блокирано“, посочи тя.

„Ясно стана, че едно от лицата, формирало позицията на колегите от ДБ за разширението на метрото от Бизнеспарка по Околовръстния път, Борис Милчев – днес правен консултант и партиен активист от ДБ, в качеството му на „дългогодишен началник на отдел „Правен“ към Дирекция Архитектура и градоустройство на Столична община има сключен договор за консултантски услуги по този проект с компании, заинтересовани от неговото реализиране. Ние ще предадем тази информация на компетентните органи, за да бъде установено съществува ли конфликт на интереси. Нека да стане ясно какви са били мотивите на този човек нееднократно да подписва документи, свързани с проекта като служител на Направление Архитектура и градоустройство, след това да прибере комисионна по консултантския договор, а сега да подкрепя политически атаки срещу развитието на метрото. Използва ли позицията си на експерт от политическата група на Дeмократична България, за да „предоговори“ отношенията си с тези инвеститори?!“, каза още Малина Едрева.

„Дали радетелите за прозрачност от Демократична България са знаели за възможната обвързаност на своя експерт и ще поемат ли политическа отговорност за това. Същият този експерт и консултат е в листата за общински съветници и е следващият в нея.  Лесно е да се морализаторства, но е важно да се носи отговорност. Напълно недопустимо, подчертавам, недопустимо е, подобно поведение. Ние очакваме адекватен отговор, защото тук става дума за голям и стратегически проект за града ни. Проект на метрото, който свързва града с най-големия му парк - планината Витоша“, категорична е тя.

„През тези месеци какво ли не чухме по адрес на нашата група, какви ли не упреци получихме за грижа за града и планината, за да се окаже накрая, че моралът е кухо понятие, а лобисткият интерес – вечен. В политиката аргументите в един спор са най-важните. Преди бях „за“, ама сега „не съм“  не говорят за принципност, а за интерес“, отбелязва още Едрева.

„И сега, много ясно заявявам каква е нашата позиция по темата: С цялата отговорност, която имаме като управляваща партия през всичките години, по които се работи за метрото, се отнасяме изключително отговорно към този стратегически проект за София.  Кметът Фандъкова и ние не позволихме никога спирането на изпълнението и развитието му. Този проект не е за ГЕРБ, БСП и ДБ или Спаси София, това е проект за гражданите. Няма нужда да доказваме неговата важност, тя се вижда във всяка линия, във всеки пътник, който я ползва, във всяко метровлакче. Това, което е важно в този проект към Витоша е именно връзката на градския транспорт към планината. Да можеш да стигнеш директно от Люлин, Надежда, Обеля, Овча купел, Левски, Хаджи Димитър, летище София до Симеоновския лифт. И вие твърдите, че хората от града ни имат против това ...? И накрая си позволявам да  обърна внимание: Не е осъдително да морализаторствате, но е укорително. Осъдителни са другите интереси и за това ще сезираме за тях съответните институции“, в заключение казва председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Делчо Попов По-правилно е да се напише: "Опозицията в лицето на хората на Иво Прокопиев от уж Демократична България блокират развитието на столичното метро"!
25.06.2020 14:50 / Отговор
Камен Да допълня: Извънпарламентарната партия ДБ хах
25.06.2020 16:33
Иван Наистина не мога да разбера защо хората от „Демократична България“ са против развитието на метрото в София? Защо не искат с метро да се стига до лифт, с който си за минути горе на Витоша?
25.06.2020 17:06 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети