Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мандатоносителят на “Промяната” Настимир Ананиев взе 1,2 млн.лева

Политика

Мандатоносителят на “Промяната” Настимир Ананиев взе 1,2 млн.лева

Мандатоносителят на Промяната Настимир Ананиев взе 1,2 млн.лева - Tribune.bg
Снимка:

Над 4млн. лв. получиха партиите покрай Великден от партийните субсидии.Най-много от парите на “Промяната” този път взе мандатоносителят Настимир Ананиев - 1,2 млн. лв.

Най-малката “Възраждане” получава повече от хората на Слави заради договорката на ИТН да получава по 1 лв. на глас

На единствената партия извън парламента ВМРО се полагат 56 644 лв.

Общо 4 465 038 лв. са получили 4 партии и 4 коалиции покрай Великден от държавата. Това е

първият транш за годината от партийните субсидии, които правосъдното министерство е превело, пише „24 часа”.

Такова плащане получават партиите и коалициите, минали съответно 1 и 4% на последните парламентарни избори. Според Закона за политическите партии субсидията се изплаща на 4 равни транша през годината - до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември.

Субсидията се равнява на по 8 лв. за получен действителен глас на вота. А единствената партия, която взема само по левче на глас, е “Има такъв народ”. Хората на Слави Трифонов сами си договориха този размер на плащане със служебния правосъден министър Янаки Стоилов миналата година, след като идеята им всички партии да получават по толкова бе отхвърлена в 46-ото народно събрание. ИТН се заканиха да внесат предложението си наново и в настоящия 47-и парламент, но до момента такова не е постъпвало в деловодството.

За нов подход при изплащането на партийната субсидия заговори в началото на годината и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Според него субсидията трябва да се формира така, че “по-точно да отговаря на нуждата на партиите да поддържат мрежа за връзка с избирателите”. Досега обаче предложение за промяна не е постъпвало и оттам.

Най-много пари от този транш е взела най-голямата коалиция в парламента “Продължаваме промяната” - 1 346 340 лв. Парите във формацията се делят между 3 партии - “Волт”, “Средна европейска класа” (СЕК) и Политическо движение “Социалдемократи”. От сегашния транш най-много пари е взела формацията на Настимир Ананиев “Волт” - 1 211 706 лв. При превода на последния транш по Коледа пък най-много отидоха при социалдемократите - 637 390 лв., които нямат и един депутат в парламента. От формацията обаче обясниха, че съгласно договорката си с тези пари изграждат структури на ПП в страната.

Субсидията тогава бе изчислена за 1 месец и половина - от заклеването на депутатите в 47-ото НС до края на годината. А сега тя е за периода от 1 януари до 31 март, като социалдемократите и СЕК са получили по 67 317 лв. всяка.

От субсидията на коалицията получава и “Продължаваме промяната”, която се учреди като партия миналия месец. Не е ясно обаче каква част прибира според коалиционното споразумение.

Причината те да не им се превеждат официално от правосъдното министерство е именно, че за изборите през ноември тя не бе регистрирана като партия, а ползва регистрацията на другите 3 формации в коалицията.

1 192 912 лв. са взели ГЕРБ-СДС като втора по големина парламентарна сила. От тяхпартията на Бойко Борисов е получила 1 152 474 лв., а сините - 40 438 лв.

Най-много пари между формации вътре в коалицията разпределя “БСП за България”. За нея са отишли общо 535 634 лв. От тях по 7250 лв. са получили 4 партии - “Политически клуб Тракия”, “Комунистическа партия на България”, “Нова зора”, “Политически клуб Екогласност”. Останалите 506 634 лв. са по сметките на БСП.

682 хил. лв. е взело ДПС., а “Има такъв народ” - 62 436 лв.

В “Демократична България” най-малък дял от общо 333 936 лв. от този транш е за “Зелено движение” - 41 742 лв. Останалите - “Да, България” и “Демократи за силна България”, делят по 146 097 лв.

Срещу своите 13 депутати “Възраждане” сега получава 255 136 лв.

Единствената партия със субсидия извън парламента е ВМРО. На изборите през ноември тя спечели 1,08%, срещу които за април ѝ се полагат 56 644 лв.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати