Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Маневри: Радев обвини Борисов, че подопечната му НСО охранява Пеевски и Доган

Политика

Маневри: Радев обвини Борисов, че подопечната му НСО охранява Пеевски и Доган

Маневри: Радев обвини Борисов, че подопечната му НСО охранява Пеевски и Доган - Tribune.bg
Снимка:

Президентът се оплака, че това не зависи от него, но иначе ще събере „още утре“ комисията, която решава

„Днес имах разговор с началника на НСО – потвърждавам, участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Извършва се служебна проверка по казуса със сблъсъци на плажа. Отдавна заявих, че господата Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО“, това заяви на брифинг на Дондуков 2 президентът Румен Радев.

Държавният глава влезе в поток от обяснения по отношение на двамата охранявани от ДПС. От думите му се разбра, че от една страна от него нищо не зависи, но от друга – именно той е човекът, който може да събере комисията, взимаща решенията.

„Но решенията за списъка на охраняемите лица се взима от изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов. Кого допълнително, извън този списък, ще охранява НСО, зависи от президента. По закон работата на НСО се определя от Комисия в състав главния секретар на МВР, председателят на ДАНС и ръководителят на НСО. Само напомням, че ДАНС и МВР са на подчинение на премиера Бойко Борисов“, опита да прехвърли топката Радев.

Иначе обаче призна, че още миналата година свикал комисията, която препотвърдила нуждата от охрана на Доган и Пеевски.

„Днес имах разговор с председателя на НСО и му възложих още утре Комисията да се събере. Очаквам по Закон тя да изпълнява функциите си. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обект „Росенец“ и да се вземат мерки“, разпореди се пред медиите президентът.

Той поиска и разширени правомощия да се разпорежда с НСО.

„Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си спрямо НСО, напомням, че още през 2015 г. правомощията на президента да влияе на НСО, бяха отнети. Ако някой не иска да контролира службата, но ми вменява отговорност, то нека да се възстановят правомощията ми по Закон“, допълни Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (6)

Браво на президента Истински президент на всички българи- обединител. Решение за Персоналната охрана се взима от МС, а контролът от Народното събрание. А има тричленна комисия за вземане на решение ДАНС, МВР и НСО. Просто са орязани пълномощията на президента да ръководи реално НСО. А по Конституция са му орязани много отдавна всички пълномощия. Просто тази Конституция е остаряла, и трябва да се създаде нова в хармония с ЕС. Крайно време е , иначе децата ни ще си търсят други родини.
08.07.2020 18:14 / Отговор
Рундьо Не е моят президент!!!Срам голям!!!
08.07.2020 18:21
Матросов Преди да се правите на жертви заедно с "истинския", да бяхте прочели кога е създаден закона, и понеже е първия такъв закон, да ви разкаже някой какви "пълномощия" е имал преди него истинският безделник! Никога преди този закон, подписан и подпечатен от същия Бойкикев, който от водната шир зовеше орязания за помощ, нито един президент не е имал никакви "пълномощия". Които, между другото, се наричат ПРАВОмощия. Сложничко е за тwas, но ще обясняwam бавно, защото схващаte трудно. Ако му ги върнат ония орязаните ПЪЛНОмощия, този няма да има никакви ПРАВОмощия! Преди "тази" Конституция пък изобщо не е имало президенти :D Ако ви прочете някой кога и кой е прегласувал всеки път да бъде охраняван Доган, ще онемеете завинаги, обединители задръстени! Муньо, бе, четѝ! Муньо не чете! :D
09.07.2020 00:42
Румен Няма по голяма шматка от този Радев-
Гьтферена.
08.07.2020 18:30 / Отговор
Единственият Почтен държавник у нас . Всички честни българи сме зад него. А мерзавците, които са с недосегаемия Доган , Пеевски, Борисов, както и кукловодите от ДС, да се изнасят от родината ни.
08.07.2020 19:54
itsob0001 Писна ми да слушам,тези държавни институции да си прехвърлят отговорността.
Абе,вие държава ли управлявате или детска градина.
Все едно двама малчугани се карат под черешата на кого е .
Вземете се съберете и отидете на някой остров(Сърварвай) и който,оцелее,оцелее.
Тези които оцелеят да се затворят в шлеп.....и шлепа на дънотоооо.
09.07.2020 11:23 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети