Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вебер: България има нужда от стабилно правителство, да се уповаваме на опита и сигурността (ВИДЕО)

Политика

Вебер: България има нужда от стабилно правителство, да се уповаваме на опита и сигурността (ВИДЕО)

Вебер: България има нужда от стабилно правителство, да се уповаваме на опита и сигурността (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Лидерът на ГЕРБ се обърна към Кирил Петков и Асен Василев: „Радвайте се, докато ме има мене. Защото аз съм добър човек"

Манфред Вебер, председател на най-голямата партия в Европейския парламент - Европейската народна партия, пристигна в България, за да подкрепи ГЕРБ на предстоящите избори за Народно събрание. Той беше специален гост на предизборно събитие „По-силни от кризите! ГЕРБ- СДС”, в което участва и лидерът на партията Бойко Борисов. 

„Основаването на ГЕРБ като партия беше за европейското развитие на България. Много пъти ме попитаха защо сме заедно със СДС. Защото СДС изведе България от комунизма по пътя на Европа и евроатлантизма. Кръговете, кръгчетата и корупцията направиха така, че част от тази партия да се преобразува в други партии и силата на СДС намаля в полза на социалистите. За радост, тогава се явихме ние и благодарение на ГЕРБ, използвайки опита, мъдростта, а и слабостите, сега сме заедно, за да гарантираме на България евроатлантическата ориентация и да правим добрини за народа”, откри конференцията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Докараха държавата до катастрофа”, каза Делян Добрев. „Промяната" ни докара дотам, че 38% от хората в България казват, че ще спестят от храна или от топло. Дотам ни докара промяната. Над 18% инфлация, над 50% поскъпване на хранителните продукти, в енергийните ресурси, линия на бедност над 540 лв., а близо милион и половина са под нея”, коментира още Добрев.

Tribune.bgTribune.bg

Андрей Новаков подчерта, че „промяната се е случила, но тя е зловеща”. Той даде пример с инфлацията, която в еврозоната е 9%, а у нас е 18. По време на ГЕРБ тя е била 2, 4%. „България ще изхарчи 7 милиарда повече отколкото е изкарала. Страната ще натрупа и 31 милиарда нов дълг. Заемите ще тежат на съдбите на децата след нас”, каза Новаков. По думите му страната не може да си позволи повече експерименти, защото страната няма 9 живота.

„За случилото се има причини и има ясни автори. Причините – лъжата, политическата шарлатания, арогантността, неграмотността и политическото насилие. Авторите – може да видите лицата им по пътищата на страната. Несгодите са урок, който трябва да научим и да не допускаме това да се повтори. Преди кризите на първо място трябва да се справим с политическата, трябва да върнем диалога, професионализма и ясната отговорност в парламента. България има нужда от силно правителство”, заяви на събитието Томислав Дончев.

„България е в ситуация да се питаме как ще преодолеем щетата в публичните финанси. Ще се справим, но не за 1, а за 4 години, няма да се вдигат данъците, но ще трябва по-добра събираемост. Имаме резерв в излишните разходи, които направиха предишните управляващи. Другото е да спрем кражбите. Не сме просто антикризисен екип, можем да предложим модернизация в образованието”, подчерта Дончев.

Манфред Вебер започна речта си с посланието, че ЕНП има нужда от ГЕРБ като партньори и приятели. Той подчерта, че България е пред историческо решение – „Изборите, които предстоят, ще се проведат в изключително трудна ситуация. Както вече казахме, рецесията расте, имаме инфлация, имаме войната в Украйна, мобилизацията, която прави ситуацията много тежка. Така че молбата ми към вас и всички български граждани е: Моля ви идете и гласувайте”, продължи Вебер.

„В такива несигурни времена е изключително важно кой ще поеме отговорността. В този случай ние трябва да се обърнем към един сигурен партньор, какъвто е ГЕРБ и Бойко Борисов, защото неговата партия по време на нейното управление донесе стабилност. Трябва да се уповаваме на опита, да се обърнем към един уважаван партньор, който знае как и може да носи отговорност. По време на моите многократни разговори с правителството на г-н Борисов съм се убедил, че може да поеме тази отговорност и знае как да се справи, както вече показа, и с финансови, и с икономически кризи. Добре е да се уповаваме на опита и сигурността”, допълни Вебер. Той подчерта, че първото е противопоставяне на руския империализъм към европейската идея за приятелство и партньорство.

„Противопоставянето, което виждаме в момента е на имперския колониализъм, който Русия иска да разпространи. Тук няма място за съмнение и колебание. Въпросът е дали ще подкрепим украинците в борбата им за свобода, справедливост и демокрация, или ще застанем на страната на руския империализъм.  Борисов и ГЕРБ направиха своя много ясен и категоричен избор - те са на страната на мира, на антируската агресия, както и Гари Каспаров много ясно го каза - те са на страната на демокрацията и свободата”.

„Предстои ни тежка зима, която трябва да е зима на солидарност. Ние трябва да направим всичко да овладеем цените на газа и тока, за да можем печалбите от дружествата да бъдат вложени в полза на гражданите. Ние имаме нужда от солидарност в областта на газа и скоро ще потече по Гърция, за което благодаря на Борисов затова, че Европа ще има достъп, защото това беше постижение на ГЕРБ”, каза още той.

„Другото, от което България има нужда, е тя да започне отново да се възползва от европейските средства. Да, тя има нужда от тях и затова има нужда от едно опитно и стабилно правителство. България има нужда от ГЕРБ”, категоричен бе председателят на ЕНП.

България и Румъния трябва да влязат в Шенген. Важно е да продължи разговора за бъдещето на Западните Балкани, подчерта още в речта си Вебер. 

„България е важна държава, страната има нужда от опит, няма време за дребни политически борби. България трябва да е в силна и обединена Европа, а не да бъде далеч от нея, по пътя на една руска имперска политика.Европа има нужда от силна България”, заключи той.

„Винаги съм казвал - народ, който няма памет, който не помни знака на СДС и отиде и се прегърна с БСП като ДБ, не може да говори за дясноцентристко каквото и да е”, каза Борисов и даде думата на лидера на СДС Румен Христов. „Искам да се обърна към онези избиратели, които подкрепят ДБ - тези, които отидоха и направиха коалиция с БСП, което е недопустимо. Ако някои от нашите основатели, част от които не са сред живите, чуят, че ДБ, която произлезе от СДС е отишла и е направила коалиция с БСП, разбирайте БКП, сигурно ще се обърнат в гроба”, заяви Христов.

„В момента фигурите са бели и черни. Мощна коалиция от центристки и десни партии, които знаят къде отиват, са единственият изход за България”, продължи лидерът на ГЕРБ.

Борисов обясни, че няма проблем да се оттегли: „Вие се радвайте, докато ме има мен, защото аз съм добър човек. Вие си представете, ако се събудя с друга мисъл и ви докопат Томислав, Делян, Андрей и всичките, а тук има два реда, които ви се точат”. Той отново припомни, че единственият му страх е АЕЦ „Запорожие”, където всеки ден падат ракети, а и ние сме наплашени от Чернобил.

„Путин всеки ден си играе със „Запорожие”. Направете всичко възможно да гарантираме зона за сигурност там. Една подобна авария и Румъния, и България ще заминат”, каза Борисов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети