Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Маноил Манев, ГЕРБ: Веднага внасяме законопроект за мажоритарни избори

Политика

Маноил Манев, ГЕРБ: Веднага внасяме законопроект за мажоритарни избори

Маноил Манев, ГЕРБ: Веднага внасяме законопроект за мажоритарни избори - Tribune.bg
Снимка:

„Очакванията към последните два парламента бяха те да имат кратък мандат. Сега обаче ние трябва да продължим като изпълним желанието на 840 000 български граждани, които искат да продължи политиката на ГЕРБ, тези закони, това управление и на премиера Борисов. 169 общини също поискаха това. Чакат да се случват при тях, нещата, които са се случвали досега и за да се случват, ще предложа и на колегите днес да си говорим само истини, а не общи политически приказки, всъщност всеки един от тях трябва да обясни на своите избиратели, че ако този парламент го няма, нищо от онова, което те обещаваха, не може да се случи, нито промени в Изборния кодекс. Нищо не може да се случи, ако не работи парламентът. Ние все още сме парламентарна република“, каза преди старта на парламента Маноил Манев от ГЕРБ по Нова телевизия. Народният представител заяви, че не се притесняват да отворят ИК и повтори, че по най-бързия начин ще бъде внесен законопроект за мажоритарни избори.

На въпрос готови ли са да отворят Изборния кодекс, ако ще има нови избори и служебен парламент, за да се променят бързо правилата, той отговори:

„Нови избори и служебен кабинет, няма парламент. Готови ли сме да отворим, да снощи дадохме отговор на този въпрос. Господин Борисов каза „Внасяйте по най-бързия начин законопроект за мажоритарни избори“, подчерта Маноил Манев.

По отношение на това дали Цвета Караянчева ще бъде предложена за председател на парламента, депутатът от ГЕРБ каза:

„Да, Цвета Караянчева ще бъде предложена за председател на Народното събрание, защото парламентарната традиция, за която БСП и другите колеги говорят как ще връщат парламентаризма, не знам откъде ще го връщат, всъщност повелява най-голямата политическа партия, най-голямата парламентарна група да излъчи председател на Народното събрание. Това е парламентарна традиция и ние ще излъчим Цвета Караянчева. Качествата й въобще не са за обсъждане и не бива да бъдат подлагани на каквито и да е манипулации. Фактите са, че тя беше успешен председател на едно Народно събрание. Тя се представяше във всяка една секунда на това Народно събрание с достойнството и с умението да ръководи и да балансира. Защото най-важното в парламентаризма, който някой ще възстановява от някъде, е да може да има баланс, за да може да се случват нещата, за които ме питате“, категоричен е Манев.

Той коментира и появата в медийното пространство на името на Ива Митева като кандидат на ИТН и дали ГЕРБ биха подкрепили кандидат, предложен от друга политическа сила, така:

„За разлика от появяването някъде в пространството, ние сме казали кой ще е нашият кандидат. Когато останалите колеги представят кандидати и когато не подкрепят в съответствие с парламентарната традиция предложения от най-голямата парламентарна група кандидат за председател на Народното събрание, тогава ще решим какво подкрепяме, кого ще подкрепяме и как ще го подкрепяме. Това са парламентарните практики. За съжаление от първите секунди на това събрание, не само не възстановяваме парламентаризма, а някои хора искат да не дава да се диша, някакви такива заявки“, посочи Манев и попита репортера:

„Вие как реагирахте на факта, че Ваш колега беше заплашен, че ще му режат някакви неща, защото не бил правилно се изказал. Защото аз си спомням, че заради много неразбрани думи, други хора си отидоха от парламента, отидоха си от парламентарната група, от политиката. Ако ще говорим за връщане на парламентарните правила и парламентарната държава, да спазваме тези правила! Да се съобразяваме с години, години, трупана традиция“, категоричен бе Маноил Манев.

От своя страна Ирена Анастасова от БСП се учуди на това, че ГЕРБ иска да се отваря Изборния кодекс. По думите й трябвало да се случи. Депутатът на социлистите каза, че очаква БСП да се разгради модела на управление. „Да възстановим парламентаризма, което бе потъпкано. Това ще доведе до положителна промяна. Първи приоритет е кризата. Второ е ревизия на бюджета и ревизия на всички сделки от последните дни на ГЕРБ“, допълни Анастасова.

В разговора се включи и Арман Бабикян, който пък за  яви, че според „Изправи се! Мутри вън!“ най-важни са икономическите мерки.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати